Idén is a templomkertben, az ünnepi szentmise után ünnepelték az államalapítást, Szent István ünnepét a kismarosiak.

Az ünnepi műsor a kenyér megáldásával kezdődött, Áron atya (Major Sándor atya szavait is idézve) a magyarságnak újabb ezer évet kért tisztességben és becsületben, valamint egyetértő szívet, hogy abbahagyjuk a ránk jellemző pártoskodást és széthúzást.

Faragó Laura, Kossuth- és Magyar Örökség díjas magyar énekművész, népdalénekes a Magyar hazánk, te jó anya (Gaude Mater Ungaria) című dalt énekelte, Körömi Ferenc pedig Segíts, Nagyúr! című versét adta elő az ünnepi műsorban. (A vers teljes szövegét ide kattintva találja)

Ünnepi beszédet Kismaros polgármestere, Neubauer Rudolf mondott. A polgármester azzal a kérdéssel kezdte, hogy vajon milyen lenne ma a közösségi médiában Szent István profilja. Mennyi lájkot kapna, milyen kommentek érkeznének azokra az elképzelésekre, amelyek annak idején a magyar államot létrehozták és ezer évig meg is tartották. Mint mondta az akkori országalapításnak szerinte az emberség volt a legfontosabb motívuma, talán ez a fontos építőelem tartotta egyben Magyarországot akkor, amikor Európa más birodalmai összeomlottak. Szintén kérdés – tette hozzá -, hogy a mai döntéshozók lájkjai látszanak-e ezer, száz vagy akár csak tíz év múlva.

A polgármester úgy vélte, hogy ha az emberség a fő vezérelv, akkor hosszú távra tudunk tervezni, így a mai kor döntéshozóinak is azt kívánta, hogy a szent istváni hagyományt figyelembe véve építsék az országot, az emberek pedig így forduljanak egymás felé. Felidézte, hogy egy régi mondás szerint

„ha minden ember csak a szomszédjával békül ki, akkor a béke körbemegy a világon”.

A polgármester ehhez kívánt erőt és bölcsességet mindenkinek.

A Szózat elhangzása után mindenkinek jutott a megszentelt új kenyérből, a plébánia Major Sándor termében pedig az idei Ország Tortáját kóstolhatták meg az ünnepség résztvevői. A tortát ezúton köszönjük a Sakura Cukrászdának!

Az ünnepség néhány fotóban összefoglalva:

Lakatos Péter