Kis Népösszeírás és csalóveszély

0
760

Idén október elseje és november nyolcadika között a Központi Statisztikai Hivatal úgynevezett mikrocenzust, egyfajta kis népszámlálást végez. A mikrocenzus célja, hogy a korábbi népszámlálásból származó adatokat aktualizálja, pontosítsa.

Ebben a kis népösszeírásban nem szerepel minden háztartás, az összeírást az ország 2148 településén, köztük a településünkön is, mintegy 440 ezer címen végzik el. Ez a magyar háztartások 10%-át jelenti, Kismarosra vetítve 50-60 családot.

A kiválasztott családokat, lakásokat előre értesítik arról, hogy bekerültek a mintába és a kiválasztott lakásokban lakóknak kötelező válaszolni az alapkérdőívekre.

A mikrocenzus adatfelvétele két szakaszban történik. Az időszak elején interneten keresztül önállóan lehet kitölteni a kérdőíveket, október tizedike után pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopok és tabletek segítségével.

A rendőrség már jó előre felhívta a figyelmet arra, hogy a mikrocenzusra hivatkozva illetéktelenek is megpróbálhatnak bejutni a házakba, lakásokba. A magukat számlálóbiztosoknak kiadó csalókat azonban egy kis odafigyeléssel le lehet leplezni.

A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és az azonosítószáma.

A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy október végéig, fokozottan ügyeljen arra, kit enged be a lakásba és minden esetben győződjön meg a számlálóbiztos személyazonosságáról!

Erre a célra akár a Központi Statisztikai Hivatal 06-80-200-014 ingyenesen hívható, zöld számát is használhatja.