Ötvenezermilliárd forintnyi aranyat és ezüstöt rejthet a Börzsöny, egy magyar cég pedig azon dolgozik, hogy a különösen védett hegy természeti értékeinek háborítása nélkül kibányássza ezt a föld alól. Erről a Manna FM 98.6 reggeli műsorában beszélt a HunBányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. vezetője.

Varga István szerint a nemesfémek jelenlétéről régóta tudni a vulkáni eredetű hegy gyomrában, sőt az esztergomi érsekség nyitott is korábban tárnákat, de nem találtak annyi nemesfémet, amennyire számítottak. A cégvezető szerint egy radaros vizsgálat alapján azonban van ott arany, nem is akármennyi, csak mélyebben.

Azt is felvázolta, hogy terveik szerint három környező településről, köztük Kóspallagról vájnának metrószerű járatokat a föld alá, a hegy belsejében építenék ki a feldolgozóegységeket is, így a természet is háborítatlan maradhatna az arany és ezüst kitermelésekor. 

Egyelőre azonban ez csupán papíron létező elképzelés, a vélt mennyiségű aranyra és ezüstre nem írtak ki koncessziót. Ugyanakkor szeptemberben elindult egy vizsgálat a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatnál, ami megalapozhatja a kitermelés elindítását.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni, az elkötelezett hobbibányász, Varga István nagy elragadtatással és sok történelmi, geológiai érdekességgel szolgál. A beszélgetés a linkelt hanganyagban 12:30 környékén indul.

Lakatos Péter