Kultúrházak éjjel-nappal, avagy minden, ami Japán

0
364

Idén második alkalommal csatlakozott be a művelődési ház a ‘Kultúrházak éjjel-nappal’ elnevezésű országos programsorozatba.

A mostani témaválasztás itt Kismaroson Japán volt, így az épület erre a hétvégére teljes átalakuláson ment keresztül, igazi keleties hangulatot varázsoltak a művház dolgozói minden helyiségbe.

A program szombat délután 5 órakor kezdődött, Bombay Bálint kiállításmegnyitójával.

18 órától indult a ‘Tiltott tekercs nyomában’ címet viselő, elemlámpás nyomozás. Ezen családok, baráti társaságok vettek részt, s ők faluszerte különböző helyszíneket bejárva nyomokat, azaz betűket kutattak fel, s azokat meglelve, helyes sorrendbe állítva megtudhatták, mi is a címe a szamurájok kódexének.

Mindeközben ugyanekkor megnyíltak a  szabadulószobák is, a Sushi étterem és a Szamurájok nyomában, s ezek is teltházon futottak mindkét extra napon.
Ezúton is köszönjük Nyitrai Esztinek, hogy újra megálmodta és megvalósította ezeket.

Kísérőprogramok voltak még aznap este: kézműves foglalkozás Krebszné Gábor Tamarával, (aki azt hiszem, már legmélyebb álmából felébresztve is darut hajtogat majd), valamint japán társasjátékokat lehetett kipróbálni Czakó Péter segítségével.

A vasárnap délután 2 órakor indult, szusikóstolóval.
Ezután iaido bemutató következett, a HIRABU SE közreműködésével, majd Holló Viki avatta be az érdeklődőket a kimonók, a japán tánc és a teaszertartás világába.

Ezek után a ’Tiltott tekercs nyomában’ eredményhirdetése volt soron.
Íme a dobogósok:
Első helyezést ért el a Sinshengumi csapata, akik 30.000,
második helyezést értek el az Utolsó Szamurájok, akik 20.000, és
harmadik helyezett lett a Soru család, akik pedig 10.000 forint értékű szusi utalványt nyertek a Nibor Sushi – Váci Sushi és Wok Bárba.

A program zárásaként teát lehetett kóstolni, illetve a bátrabbak kimonót is próbálhattak.

S ha valakinek még ez is kevés volt, mind a két napon anime-figura kiállítás, és könyvválogatás volt megtekinthető a művház aulájában.

Íme a fotók, hátha egy picit átadható az a hangulat, amely belengte ezen a két napon a művelődési házat, és környékét.

 

Fotók és szöveg: Fridrik Klaudia Bernadett