Lakossági egyeztetés volt a mobiltoronyról

0
1037

Az érdeklődő kismarosi lakosok, a torony üzemeltetője, mérnökei és az Önkormányzat részvételével 2023. február 20-án, hétfőn megtartott lakossági egyeztetésen, terítékre kerültek a mobiltorony további sorsával kapcsolatos lehetőségek.

Előzményként fontos információ, hogy a Képviselő-testület a 2023-as év első ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy a korábbi hosszútávú szerződés lejártával, az átmeneti időszakra, amíg eldől a torony további sorsa, a szolgáltatás folytonosságának érdekében, három hónapos felmondási idővel bármikor megszüntethető szerződést köt a szolgáltatóval.

Az egyeztetésen egyetértés volt abban, hogy térerőre, internet szolgáltatásra szükség van, sőt egyre fokozódik rá az igény. Kiderült az is, hogy a jelenlegi központi helyszín a szolgáltatás folyamatos minősége, elérhetősége szempontjából ideális helyen van a mérnökök állásfoglalása szerint, ahogyan az is, hogy a bázisállomás a Vodafone, a T-Mobile, a Digi és a Yettel ügyfelei felé egyaránt szolgáltat, így a jelentősége kiemelt. Jelenleg elsősorban a kapacitás bővítésével kell számolnia a szolgáltatóknak, sőt várhatóan a következő években az igények növekedése miatt egy újabb, a börzsönyligeti településrész felé szolgáltató torony építése is szükséges lehet.

Az eddig megnevezett lehetséges alternatív torony helyszínek egy része esetében kimutatható műszaki, vagy domborzati nehézség, a maradék helyszínek pedig túl közeliek a jelenlegi toronyhoz, érdemi változást nem hoznának.

A torony üzemeltetője nyitott az Önkormányzat azon kérése felé, hogy további olyan, hosszútávon is megfelelő alternatív helyszíneket kutasson fel, amelyek esetében nem történne visszaesés a szolgáltatás minőségében és a lakosság számára is teljesen elfogadható megoldást jelentenek. Az ügyben további egyeztetések fognak történni a torony üzemeltetőjével.

Fontos kérdésként került elő az egészségügyi kockázat. A torony üzemeltetőinek képviseletében jelenlévő mérnökök arról tájékoztattak, hogy az EU érvényes szabályozásánál jóval szigorúbb magyar szabványokat és határértékeket betartva, sőt jelentősen azok alatt maradva tervezik meg az antennák karakterisztikáját, műszaki adottságait, így egy bázisállomás – legyen bárhol is a településen – , nem jelent plusz egészségügyi kockázatot.

További részletek a fórumon elhangzottakról a vágatlan videós beszámolóban hallhatóak.

A térképre kattintva, nagyobb méretben látható.