Lakossági tájékoztató a kutak bejelentéséről

0
812

MINDEN KUTAT BE KELL JELENTENI ÉS ENGEDÉLYEZTETNI KELL?
Igen, minden hivatalosan meg nem szüntetett kutat be kell jelenteni. Azt is, amit nem használ a tulajdonos és lefedte, és az 1992. február 15-e előtt készült kutakat, azaz száz évvel ezelőtt ásott vagy fúrt kutakat is.

KINEK ÉS HOL KELL BEJELENTENEM A KUTAM?
A település jegyzőjénél az Önkormányzati Hivatalban (mint helyileg illetékes vízügyi hatóságnál) kell azt a kutat (vagy kutakat) bejelenteni, amely(ek)
1.    magánszemély a tulajdonosa (magánszemély területén áll);
2.    a telken vagy már van épület, vagy már bejelentették az építési szándékot a hatóságnak;
3.    a kút csak talajvizet vagy parti szűrésű vízkészletet használ. Erről leginkább a kút mélysége árulkodik: ha 20 méternél nem mélyebb, akkor feltehetőleg csak talajvizet gyűjt a kút;
4.    csak családi célt szolgál, (locsolás vagy ívóvíz);
5.    kevesebb, mint évi 500 m3 vízkivétel (pl: kerti fúrt kút). Az 500 m3 /év mennyiség napi bontásban átlagosan 1,37 m3 /nap vízkivétel jelent. Ebbe a nyári hónapok alatti locsolás általában belefér.

MEDDIG KELL BEJELENTENEM A KUTAMAT?
2023. december 31-ig bírságmentes a bejelentés, utána már nemcsak az engedélyeztetési eljárás illetékét, hanem büntetést is kell fizetnie a bejelentőnek.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM JELENTEM BE A KUTAM?
2024. január 1-től a be nem jelentett kutak után vízgazdálkodási bírságot szabhat ki a hatóság. Ennek összege magánszemély esetében akár 300.000 Ft., egyéb esetekben 1.000.000 Ft. is lehet.

Ezért kérjük, hogy az Önkormányzati Hivatalban, ügyfélfogadási időben személyesen, vagy e-mailben küldve (titkarsag@kismaros.hu), vagy ügyfélkapus regisztrációval e-papír formájában a Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatalnak küldve, minden kismarosi kúttal rendelkező lakos mielőbb tegye meg a bejelentést! Telefonon is érdeklődhet a 06 80 627 727-es zöldszámon!

A BEJELENTÉSHEZ FORMANYOMTATVÁNY AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL:

https://www.kismaros.hu/dokumentumtar/letoltheto-nyomtatvanyok/

Kismaros Község Önkormányzata