Lehet bográcsozni ma is

0
2215

A hónap legbonyolultabb mondata következik tőlünk, ami egy ilyen gyönyörű napsütéses napon különösen fájhat. Ezért elnézést kérünk mindenkitől.

A kismaros.hu-n az alábbi közlemény jelent meg a Katasztrófavédelem által március 6-án kiadott, majd március 16-án pontosított „szabadtéri tűzgyújtás szabályai” című önkormányzatoknak szóló levele kapcsán, amely a március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról tájékoztat, amelynek értelmében megváltoztak – többek között – a szabadtéri tűzgyújtás szabályai is.

tűz

Tehát: „Továbbra is tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott estekben és feltételekkel megengedik.
Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. Kismaroson 2003 óta olyan szabályozás van érvényben, amely szerint a kijelölt helyeken, a tűzgyújtási tilalom alá nem eső időszakokban, a tűzvédelmi rendelkezések betartásával, vasárnap és ünnepnapok kivételével, szélmentes időben szabad tüzet gyújtani.
A rendelkezés szerint továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.
Tűzgyújtási tilalom esetén, a helyi rendelet ellenére is tilos a tűzgyújtás.

Fontos tudni, hogy a kommunális hulladék – különösen a műanyagok – égetése továbbra is tilos a községben, sőt a műanyagok égetése bűncselekmény is!
A növényi hulladékok nagy mennyiségben való égetése során keletkező füst jelentős problémát jelent a községben. Sokszor azokat a lakosokat éri a legnagyobb terhelés, akik egyáltalán nem égetnek.
Ezért kérünk mindenkit, hogy településünk levegőminőségének megőrzése
érdekében, szerves hulladékok kezelésére a komposztálást válasszák.”

Vagyis: grillezni, bográcsozni, szalonnát sütni lehet. Vizes avart ugyan lehet, de nem érdemes égetni, mert mindenki megfullad aki a közelben van. Műanyagot pedig tilos égetni.

Komposztálás témában például ezt a cikket ajánljuk: Komposztálás.