Lezajlott a III. Dunkanyar Báb- és Színjátszó Fesztivál – le a kalappal a gyerekek előtt!

0
1066

Nagy örömünkre szolgált, hogy harmadszor rendezhettük meg ezt a fesztivált. Kicsit nehézkesen indult a szervezés, mivel az iskolák, a tervezett időszakban számos programot, kirándulásokat hirdettek a diákoknak, így hol egyik, hol másik iskola mondta le a fellépést.

Körlevélben értesítettük a csoportokat az újabb és újabb időpontokról, ami háromszor is változott. Így történhetett meg, hogy az egyik Budakesziről érkező bábcsoport két héttel korábban, 20 fővel több kocsival érkezett a Művelődési Házhoz. Nagy csalódás volt számukra, hogy bizony az az időpont nem a végleges. Az április 20-21.-i dátumról végül sikerült megállapodnunk mindenkivel. Sajnos még akkor is történt egy kis gond, a Clubszínház Ropi című előadásának főszereplőjét operálták, így ők lemondták az előadást.

A Színjátszó fesztivált Turáni Csongor hegedűjátéka nyitotta meg, majd Neubauer Rudolf polgármester bevezetője után öt csoport szerepelt. Vácról a siketek nagyothallók Pivár Ignác iskolájából jött a TURBO CSAPAT, nagyszerű díszletekkel, sok vidám szereplővel. A Kismarosi Ifjúsági Csoport Mátyás és a cigányasszony jóslata című produkcióval nagy sikert aratott és a „Leghumorosabb előadás” díjat kapta. A gödi Gézengúzok 25 fős társulata egy musicalt adott elő. Komoly feladat lehetett a tanárnőnek a különböző korosztályú kis csapatot így összehangolni. A váci Dunakanyar Színház Fónay Társulata nagyszerű előadását a nézők „Közönség díjjal” jutalmazták, és a zsűri a „Legjobb rendezői díjjal”. Janikovszky Éva adaptációval és svéd gyerekversekkel a Dunakeszi Babják Színjátszók léptek fel. A fő díjat a GÉZENGÚZOK vitték el a vándorserleggel. Reméljük, hogy lesz nyertes pályázatunk és a vándorserleg tovább vándorolhat.

Számunkra fontos tanulság volt, hogy a technikai eszközöket tovább kell bővíteni. Több térmikrofonra, mozgatható reflektorra lenne szükség. Erre kellene majd a lehetőségek szerint pályázni, hogy a színpadot, a hely jó adottságait komolyan kihasználhassuk a későbbiekben.

A Báb- Színjátszó Fesztiválunk egyedülállónak számít a sokféle rendezvény között a térségben. Ilyen jellegű kétnapos programról még nem hallottunk. A bábcsoportoknak kevés bemutatkozási lehetőségük van. Ezért is örültünk a nagyszámú résztvevőnek. Így jött el a Borostyán Bábcsoport Újkígyósról (350 km) egy nagy utánfutóval hozták a díszleteket, hajnali 5órakor indultak. Kőbányáról a Kőmazsik Bábcsoport, ők kapták a fődijat és a vándorserleget „Világszép kecskebéka” című tréfás produkcióért, melyet saját készítésű bábokkal, díszlettel adtak elő. A csoporttal jött az egész osztály, ugyanúgy, mint a pomázi MANU-Art bábosokkal, vagy Dunaharasztiból érkezett Szivárvány Bábcsoport számos kísérőjével.

Nagyszerű, lelkes tanárokat ismerhettünk meg, akik nálunk találkozhattak, beszélgethettek, ez számukra ritka lehetőség. A zsűri komoly szakmai tanácsokkal látta el a művészeti vezetőket, és a résztvevőket mindkét napon. A zsűri tagjai voltak: Havas Edina a Maszk Bábszínházból, Kocsis László Levente drámapedagógus, esztéta és Szécsi András esztéta. 120 fellépő gyerek és a sok kísérő részvételével nagyon jó hangulatú rendezvényt sikerült megvalósítanunk. Remélem, hogy módunk lesz a következő évben megismételni a Művelődési Házban, és a térségben számon tartott esemény, hagyománnyá válik a továbbiakban.

Szeretnénk megköszönni az Önkormányzatnak és a Művelődési Ház dolgozóinak: Bodnár Noéminek, hogy rugalmasan kezelte a változó időpontokat, és helyet biztosítottak rendezvényünknek. Kakukk Hildának és Papp Gábornak a sok segítségért. Köszönjük Tóth Zsuzsának a két napos műsorvezetői munkát és Szabó Balázsnak a profi hangosítást. Turáni Csongornak a gyönyörű hegedűjátékot, Kaczur Csillának a vidám ír tánc tanítást, mindkét napon. Révuti Norbert fotói hűen dokumentálták az eseményt, nagyszerű képeket készített, köszönjük a közreműködését. Aradi Szilveszternek úgyszintén.

Egyik legfontosabb segítőnknek a Nyugdíjas Klub tagjainak külön köszönet, mert nélkülük nem tudtuk volna ilyen gördülékenyen megrendezni a fesztivált. Minden rendezvényünkön részt vesztnek, mindig számíthatunk rájuk: Ágoston Zsoltné, Neubrandt Józsefné, Soponyai Judit, Adamek Mihályné, Lázárné Less Katalin, Valentin Jánosné, Burik Vilmosné, Dobrovics Istvánné, Tenczel Ferencné, Bonifert Györgyné, Mester Béláné, Kocsis Imréné. Szeretném végül. de nem utolsó sorban megköszönni jobb kezemnek a sok segítséget, aki szervezésben oroszlánrészt vállalt, plakátokat, szórólapokat készített a napi irodai munkája és iskolai tanulása mellett, Heierné Komár Hédinek.
A Fesztivált Nemzeti Együttműködési Alap pályázatából tudtuk megrendezni és a CBA élelmiszer támogatásával tudtuk a sok gyereket megvendégelni.

Bán Marianna

 

Fotók a színjátszókról (első nap):

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”464″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”200″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

 

Képek a bábelőadókról (második nap):

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”465″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”50″ number_of_columns=”6″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/elnimusz/public_html/www/kismarosikikialto/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]