Újabb 39 magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 300-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 28 főről 34-re nőtt a gyógyultak száma is. A járványnak tíz halottja van eddig Magyarországon, 9275 tesztet végeztek március eleje óta.

Az országos tisztifőorvos szerint még a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés, de Müller Cecília azt is hozzáteszi, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt, hogy hamarosan átléphetünk a tömeges megbetegedések időszakába. Gulyás Gergely a megismert modellek alapján június-júliusra datálta a járvány tetőzését.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. Ha fertőzés terjedésének mértékét sikerül kordában tartani, akkor az egészségügyi rendszer megbirkózik a plusz terheléssel.