Maszkot hordok, tehát vagyok – a varrók sztorija

0
853

A maszkothordoktehatvagyok csoport március 25-én alakult abból a célból, hogy azok számára nyújtson segítséget, akik szerettek volna maszkhoz jutni, de ezt már nem tehették meg, mert elfogyott a patikákban. A csoport profi és hobbivarrónőkből alakult meg és néhány segítővel. Csatlakozott olyan, aki a szabásban, az anyagbeszerzésben vagy anyagok felajánlásában segített. Elsőként a családot, a barátokat látta el a csoport maszkokkal, de egyre több igény futott be szélesebb ismeretségi körben is. Következő lépésként a postát és a Stedra boltot látta el az önkéntes csoport maszkokkal, hogy az ide maszk nélkül érkezők is kaphassanak.

Március 31-én csatlakozott a csoporthoz szaktudásával Dr. Székely Zsuzsanna háziorvos és Balogh Anikó patikus. A kismarosi háziorvos úgy látja jónak, ha legalább egy mosható védőeszköz minden háztartásba bekerül, ezért az önkéntesek vállalták, hogy szisztematikusan ellátják a házakat. A doktornő használati utasítást is megfogalmazott.

Április 3-án megkezdődött a maszkok elosztása a településen. A Zrínyi, a Liliom, a Liget, a Rózsa és a Hegyalja út ellátása április 7-ére befejeződött, és megkezdődött a Kossuth Lajos utca ellátása szórólappal és maszkokkal. Ma délután szintén megkezdődött a börzsönyligeti terület ellátása, itt nehezebb az önkéntesek dolga.

Közben a nyilvánosságra hozott információk alapján egyre többen csatlakoztak a csoporthoz, újabb önzetlen segítők jelentkeztek, anyagokat ajánlottak fel, anyagbeszerzést vállaltak, újabb profi varrónők és szabók, valamint az osztásban közreműködő fiatalok jelentkeztek. A mai nappal majdnem 30 önkéntes vesz részt a tevékenységben. A polgármesteri hivatal Dr. Székely Zsuzsa szórólapjának megterveztetésével és sokszorosításával működött közre. Aradi Szilveszter alpolgármester szervezi a szórásban részt vevő önkénteseket.

Négykor kezdődik a munka, az előző nap beérkezett alapanyagok mosásával, vasalásával, szortírozásával és szétosztásával. A varrónők valamennyien családanyák is, emellett végzik az önkéntes tevékenységet, van olyan, aki késő este, van aki a gyerekek alvás-idejét kihasználva varr. Az emberi érintkezést az ügymenetben minimalizáltuk, fertőtlenítővel, gumikesztyűvel és maszkokban dolgozunk.

A csoportot létrejöttével párhuzamosan, Lőcsey László vállalkozása is maszkgyártásba fogott, 250 maszkot osztott szét a Duna, a Rév, az Asztalos János utcákban megkeresésre. Ezt a területet a háziorvos szórólapjával látta el a csoport, itt aki jelezte, hogy nincsen még maszkja, oda eljuttattunk. A polgármesteri hivatal, a Karitásszal és a családsegítővel maszkokkal látta el még márciusban a rászorulókat és segítőiket, valamint a közellátást végzőket.

A faluban körülbelül 700 család él, a jelenlegi tempó mellett – figyelemmel a húsvéti ünnepekre is – a következő öt-tíz napban minden háztartásban lesz legalább egy maszk Kismaros településen.