Megemlékezés és kiállítás ’56 ünnepén

0
1489
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cseppek a tengerből…

 

Ötvenhat őszén

ott küzdött ifjúságunk

színe-virága.”

/Horváth Ödön/

 

Október 22-én este nyílt meg a Cseppek a tengerben című kiállítás a Kismarosi Művelődési Házban. Azoknak a visszaemlékezéseit olvashatjuk, akik valahogyan részt vettek az eseményekben és közöttünk élnek vagy nem is olyan rég, még itt éltek. Sokan és sokszor elgondolkodtunk már azon, vajon másként alakul-e az életünk, ha sikerül az akkori fiataloknak? Nyugalmasabbak volnának-e hétköznapjaink? Becsülnénk-e jobban a szabadságot? Nem volnánk-e még ennél is kényelmesebbek?

Arany János óta tudjuk: „Nem elég csak emlegetni, tudni is kell jól szeretni, tudni bölcsen a hazát…”

Bölcsek vagyunk valóban? Jól szeretjük nemzetünket? Mindig helyesen élünk a szabadság nyújtotta lehetőségekkel? A szabadság foka ugyanis arányos a kiállással, a feladatvállalással. Az erkölcs és az igazság azok a megingathatatlan alapok, amelyek ellenállóvá teszik az embert a zsarnoksággal szemben. Ezt nem szabad elfelejtenünk, ezzel tartozunk 56 hőseinek. Közöttük a falunkbéli Horváth Ödönnek, Nádas Zoltánnak, Róka Istvánnénak, Révúti Károlynak, Ógel Mihálynak. Vagy a legendás tanár úrnak Dr. Rusvay Tibornak és azoknak is, akiknek lelkiismeretük hallgatást parancsolt.

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett a megemlékezéshez: Embey-Isztin Gabriellának és a Kismarosi Templomi Kórusnak, Hantos Bálintnak, Zelei Zsoltnak, Pálmai-Burik Évának és a művelődési ház dolgozóinak, Less Rudolfnak, Csadó Klaudiának, a cserkészeknek, legfőképpen pedig a fent említett családoknak, akik az emlékeiket a rendelkezésre bocsájtották. A kiállítás hétfőtől két héten keresztül lesz megtekinthető.

 

Neubauer Rudolf

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koszorúzás október 22-én a Kismarosi temetőnél, Nádas Zoltán szabadságharcos sírjánál

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A “Cseppek a tengerből” címmel nyílt kiállítás október 22-ei ünnepélyes megnyitója

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotók: Aradi Szilveszter