Mélymulcs – Ember és környezetkímélő gazdálkodás

0
2641

Gyulai Iván előadása Kismaroson 2019. március 22. pénteken, volt a Kismarosi Művelődési Ház zsúfolásig megtelt nagytermében. A mélymulcsos gazdálkodás egy új megközelítés a kertművelésben, amely egyszerre kíméli időnket, fizikai erőnket, pénztárcánkat és környezetünket. A permakultúrán alapuló módszert dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója fejlesztette ki.

Az előadáson megtudhattuk, hogy a talaj természetes körülmények között a legtöbb esetben gyorsabban képződik, mint pusztul, köszönhetően annak, hogy az ősszel elhaló vegetáció betakarja a föld felszínét, amelyből televény talaj keletkezik, és amely biztosítja a talajéletet. A mi mérsékelt égővünkön 10 centiméter talajréteg képződéséhez 2000 évre van szükség. Vagyis 200 év alatt képződik 1 centiméter talajtakaró, 20 év alatt pedig csupán egyetlen milliméter.

Az ember megzavarja ezt a természetes körfolyamatot, egyrészt a természettel ellentétben ősszel nem betakarja, hanem a szántással kitakarja a talaj felszínét, másrészt pedig a legtöbb növényi vegetatív részt eltávolítja a helyszínről, újabban a hulladékokat is energetikai céllal hasznosítja. A védőtakarójától megfosztott földfelszín ezáltal kitett a fagyváltozékonyságnak, a csapadék okozta eróziónak, tömörödésnek, tápanyag kimosódásnak, a szél okozta kopásnak, illetve az eltávolított szerves-anyag miatt a televény talaj újraképződése elmarad, a talajélet vészesen csökkenni kezd.

Az eltávolított elhalt szerves-anyagra természetesen szükség lenne a továbbiakban termesztett növények tápanyagigényének kielégítésre, így ezek hiányában a talajerőt mesterséges módon, műtrágyákkal kell pótolni. A hátrányok leküzdése érdekében magától érthető, hogy nekünk is utánozni kell a természetet, ősszel nem ki, hanem éppen betakarni szükséges a föld felszínét. Ezt az eljárást mulcsozásnak nevezzük, amelynek egy speciális formája a mélymulcs. A mélymulcsos módszer nem más, mint a talaj felszínen történő komposztálás. A talaj takarását a komposztálódásra alkalmas keverékkel ősszel, a fagyok beállta előtt kell elvégeznünk 60 cm vastagságban, anélkül, hogy a talajt előzetesen felástuk volna. A takarást minden ősszel el kell végeznünk, de minden évben annyival csökkenthetjük a takaró vastagságát, amennyi televény talaj keletkezett az előző évi takaróból. Ez évente 1-2 cm lehet. A módszer haszna, hogy többé nem kell ásnunk, locsolni, gyomlálni, műtrágyákat alkalmazni, sőt kellő türelmi idő után – ez általában négy év – területünk ökológiai értelemben önszabályozó válik, így a vegyszeres növényvédelmet is mellőzhetjük.