Mesélő házak…

0
1311

Mint minden településnek és minden embernek, úgy minden háznak is megvan a maga története. Kik laktak benne? Milyen titkokat rejt? Az utcáról semmi sem látszik, csak a kissé ütött-kopott homlokzat, vagy éppen a felújított házfalak, és a sejtelmes kapubejárók.

Kiderül mégis, hogy a megszokott kismarosi utcakép számos izgalmas történetet őriz. Hétköznapi emberek élettörténetét kaphatjuk el a kapualjak mögé nézve, több évtized építészete, ízlésvilága, szokásai, ünnepei és tragédiái sűrűsödnek két rövid utcarészletben.

Sétánkon végiglépdelünk körülbelül száz éven: elindulunk a falu első házától, majd megnézzük a régi iskola, az első kút helyét, megmutatjuk, hol lakott a bába, a Falumúzeum alapítója, vagy éppen a templom kántora. Elmeséljük a Nepomuki Szent János szobor és a templom történetét, megnézzük, melyik pince, miről nevezetes, hogy hol volt az ősi temető és hol épült volna fel a kultúrház a háború előtt. Felemlegetjük a legendás Pierer-ház történetét, és a málenkij robotra hurcoltakat éppúgy, mint Mindszenthy bíborost, vagy Vilcsek Gyula kántortanítót. Mire a végére érünk a sétának, rájövünk, hogy az utcán is nyomot hagyó idők változása éppen olyan, mint az életünk alakulása: valahonnan valahová tart és mindig tartogat meglepetéseket.

IMG_1862

Indulás 2015. szeptember 25-én pénteken 18.30-kor a ciszterci rendelő (Kossuth L. u.) elől. A séta időtartama kb. 1 óra, elemlámpát hozzon mindenki.

Szeretettel várjuk ide a családokat: őslakosokat és betelepülőket, felnőtteket és gyerekeket, mindazokat, akik szeretnék jobban megismerni, és ezáltal jobban becsülni és szeretni a helyet, ahol élnek. A Marus napokhoz illeszkedő program vezetője: Néder Sarolta és Végvári Györgyi