Mi lesz veled Asztalos János utca?

0
1266

A kérdés ugyanígy áll az Erdei Ferenc utcára is. Ezeknek az utcáknak hamarosan megváltozik a nevük, mert egy korábbi kormányrendelet szigorítása miatt a huszadik századi önkényuralmi rendszerekben pozíciót viselőkről tilos közterületet elnevezni. Kismaroson két utca érintett, erre egy kormánymegbízott fel is hívta a kismarosi polgármester figyelmét.

felhivas_kormmegb

De kik a száműzöttek?

Erdei Ferenc szociológus (1910-1971) a szocialista társadalom megvalósítását tűzte ki célul, a háború után hajlandó volt együttműködni a kommunista párttal a mezőgazdasági szövetkezetesítés ügyében, ami annál érthetőbb, minthogy már 1944. decemberben titokban belépett a Magyar Kommunista Pártba. 1944. december és 1945. november között belügyminiszter volt. Az ÁVH elődjének számító Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályát ő hozta létre, amelynek székhelye már ekkor az Andrássy út 60. volt. Rákosi alatt 1949 és 1953 között földművelésügyi miniszter volt, így természetesen felelős a szovjet mintára bevezetett kulák-listáért, a padlássöprésekért és a falvakban, vidéken történt atrocitásokért – írja a Wikipédia.

Asztalos János sokkal kevésbé nagy volumenű rendszerszolga volt. A Magyar Kommunista Párt nagykanizsai szervezetének egyik alapítója. Később vezetett pártiskolát a fővárosban, aztán belépett a hadseregbe. 1956. október 23-tól az MDP Budapesti Bizottsága Köztársaság téri épületében lévő ÁVH-s egység egyik parancsnoka, ezredesként. A pártház ostromakor a védelem egyik irányítója volt. Az épület elfoglalásakor agyonlőtték, és holttestét a tömeg meggyalázta – írja szóról szóra az mti tematikus lapja.

Ezek szerint tehát két utcanevet biztosan meg kell változtatni Kismaroson. Hogy mire, arról az önkormányzat a legutóbbi ülésén konzultációt ígért az utcabeliekkel. A legegyszerűbb megoldás egyébként az lehet (fel is merült, mint opció), hogy egyszerűen elhagyják a keresztneveket a közterületek megnevezéséből. Így lenne Erdei utca és Asztalos utca.

Érdemes azonban elgondolkodni ilyenkor azon is, hogy ha már itt a lehetőség – a nevet mindenképpen meg kell változtatni – ne kapjanak-e az utcák olyan nevet, amelyek Kismaros történelmét, jeles személyiségeit idézik. A döntést közösen hozná meg a képviselőtestület és az érintettek.

A lakcímváltozás egyébként az ott lakóknak kisebb adminisztrációs utánjárást igényel, de a törvény alapján emiatt nem hárul pluszköltség a lakókra. Az iratcsere ilyenkor alapvetően ingyenes.


(A főképen Magyarország leggyakoribb utcaneveiből készült szókép látható, amelyet a Térképek blog szerzője készített)