Ne várjuk meg a fájdalmat!

0
1122

Interjú Kismaros új fogorvosával

Január 1-jével Dr. Zeinali Ehsan vette át Dr. Lotfi Rezától Kismaros és Szokolya fogorvosi praxisát. A fiatal doktor tizennégy évesen érkezett Iránból Magyarországra, azóta itt tanul, 2017-ben diplomázott. Szakmai alapelvei a megfelelő kommunikáció, a precizitás, az odafigyelés, a fájdalommentesség és a bizalom.

– Doktor úr, hogyan került Magyarországra?

– A legidősebb bátyám már évek óta itt élt, általános orvosi szakot végzett Pécsen, majd érsebész lett, később Angliába ment. Mivel otthon, Iránban kiemelkedő eredménnyel végeztem tanulmányaimat, ő meglátta bennem a lehetőséget és meghívott Magyarországra, hogy az itteni iskolarendszerben tanuljak. 2007-ben történt mindez, tizennégy éves voltam akkor. A nyolcadik osztályt még Iránban végeztem, de itt újra nekivágtam, kimondottan a nyelv miatt, miközben magántanárhoz is jártam. A következő tanévben felvételt nyertem egy két tannyelvű középiskolába Szegeden.

– Nehéz volt elsajátítani a nyelvet?

– Nagyon nehéz nyelv a magyar. Ha van egy szabály, mellette hatszáz kivételt találunk és egy-egy igét akár két A4-es lapon keresztül ragozhatunk.

– Mely nyelveket beszéli?

– A perzsát, az angolt és magyart, mindhármat folyékonyan. Érdekes, hogy ha a magyarul jól beszélő bátyámmal társalgunk magyarországi élethelyzetekkel, történésekkel kapcsolatosan, az agyam szinte kényszeresen magyar nyelvre vált. De ha mondjuk az Iránban élő családtagjaink a téma, perzsául kommunikálunk. Az angol a szakma miatt fontos, a legújabb cikkek főleg angolul jelennek meg.

– Miért éppen a fogorvosi pályát választotta?

– Hatan vagyunk testvérek, három lány és három fiú. A legidősebb testvérem, amint említettem, érsebész szakorvos. Két nővérem fogorvos lett, Szegeden végeztek, majd visszatértek Iránba. A fogorvosi szakmára ők nyitották fel a szememet.

– Kismaros hogyan jött a képbe?

– Azelőtt is nagyon szerettem a Dunakanyart, gyakran jártam erre. Mivel szándékomban állt saját praxist vásárolni és ismerősöktől megtudtam, hogy az előző doktor úr megválna a kismarosi praxisától, jelentkeztem, és most itt vagyok. A rendelő asszisztense továbbra
is Balogh Csabáné, aki már dr. Lotfi Reza idején is segítette a fogorvosi teendőket.

– Eddig mennyire váltak be a reményei itt?

– Abszolút elégedett és boldog vagyok, valamint örülök, hogy az önkormányzatok bizalmat szavaztak nekem. Az emberek nagyon aranyosak, minden a legnagyobb rendben van.

– Milyen szakmai gyakorlattal rendelkezik?

– 2017-ben végeztem az egyetemen, de már ott és akkor a fogorvoslás minden területén szereztem tapasztalatokat, saját páciensem is voltak. Ezután egy éven át heti ötvenöt órát dolgoztam Budapest és környékén, OEP-es és magánrendelésben, tehát egy nagyon intenzív, szakmai tapasztalatokban gazdag esztendőt tudhatok magam mögött.

– Az alapellátáson kívül igénybe vehetők-e speciális szolgáltatások?

– Szakvizsgám még nincs. Az alapellátást tekintve viszont mindenben, ami itt, helyben megvalósítható, a páciensek szolgálatára állok, a protetikát, a fogpótlás szakterületét is be-
leértve.

– Milyen alapelvek szerint dolgozik?

– Létezik az emberekben egyfajta félelem a fogorvosokkal szemben. Szeretném elérni, hogy mosollyal érkezzenek hozzánk és mosollyal is távozzanak a rendelőből az emberek. Arra törekszem, hogy a fogorvosi székben minél stresszmentesebben üljön a páciens. Minden lépést és tennivalót részletesen elmagyarázok, hiszen minél többet tudunk egy adott beavatkozásról, annál nyugodtabbak vagyunk. A kezelés alapja a megfelelő kommunikáció, a precizitás, az odafigyelés és a fájdalommentesség, illetve a mindezek által kialakuló bizalom. A tőlem telhető legjobbat szeretném nyújtani, amely által a páciens komfortosabban érzi magát.

Nagyon jó minőségű alapanyagokkal dolgozom, olyanokkal, amilyenekkel magánklinikákon lehet találkozni, hiszen minél tartósabb egy tömés, annál nagyobb az elégedettség.

– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyon pozitívak a visszajelzések. Ritkán írok beutalót Pestre; amit itt el lehet intézni, azt megoldom. Amikor még Csepelen dolgoztam, az ottani idősek otthonának lakóit is kezeltem, főként a protetikát illetően.

– Sokszor szóba kerül a prevenció. Ön mit gondol a megelőzésről?

– A fogorvoslás fontos része a prevenció, ha nem a legfontosabb. Szeretném kérni, hogy ne várjuk meg a fájdalmat, évente legalább kétszer menjünk fogorvoshoz. A gyerekeket szintén vigyük el évente kétszer ellenőrzésre. Pozitív élményként élik meg, ha pár alkalommal csak ellenőrzés történik, nem pedig beavatkozás. Így nem fog félni a fogorvostól, kedvet kap a félévenkénti ellenőrzésekhez.

Nagyon fontos ezen kívül a fogmosás technikája, valamint a fogselyem használata. Tekintsünk ugyanúgy a fogainkra, mint az ujjainkra. Utóbbiból is van húsz, mégis sajnáljuk, ha egyet is elveszítünk.

– Mik a tervei?

– Szeretném, ha több napon is lenne OEP által támogatott rendelés és reményeim szerint egy szombati ügyeleti, fizetős ellátás is hamarosan megvalósul. Így nem kell a Pestre való bejutással bajlódni fájós foggal. Ami engem illet, a tudásomat és a praxisomat igyekszem minél inkább bővíteni és fejleszteni, valamint szakosodni is szeretnék.

Rendelési idő 2019. 02.01-től:
Hétfő: 13:00 -19:00
Kedd: 10:00 -19:00
Szerda: 10:00 – 19:00
Csütörtök: 9:00 – 15:00
Telefon: 06/27-634-605

Révuti Norbert