Negyedszázados Alma Máter

0
1822

25 éve van felső tagozat Kismaroson

Akik régebben jártak iskolába azok tudják, nem mindig volt felső tagozat Kismaroson. Generációk sora járta az ötödiktől nyolcadik osztályig tartó időszakot Verőcén. Amikor pedagógusként Kismaroson kezdtem, ez még akkor is így volt. Azok az osztályok, ahol először voltam osztályfőnök, a felső tagozatot a szomszéd településen folytatták. Több éves közéleti múlttal a hátam mögött – tanítóként fontosnak tartottam, hogy a kismarosi gyerekek is a falujukban tanulhassanak a felsőbb évfolyamokban. Kötetnyi dokumentum, levelek, írások, döntések, téglajegyek tanúskodnak arról, hogy sokunk fáradságos munkája, erős akarata és a kismarosiak összefogása kellett ahhoz, hogy éppen huszonöt évvel ezelőtt 1990.december 21-én a gyerekek birtokba vehessék a vadonatúj felső iskolát. Törekvéseinket végül siker koronázta.

1990, megnyitó Wilczek Jolán és Vilcsek Irén
Az 1990-es megnyitó, Wilczek Jolán és Vilcsek Irén

 

1990. december
Az 1990-es megnyitó

 

Major Sándor, Marosi József és a névadó családja
Major Sándor, Marosi József és a névadó családja

 

Ma már hihetetlennek hangzik az is, hogy a kezdő tanári kart is a falubeliekből összeállt munkacsoport választotta meg.

Az 1990-1991-es első tanévet kezdő pedagógusok névsora: Bartus Gyöngyi, Bánfai Katalin (aki egyben az iskolatitkári teendőket is ellátta), Bötykös Gyula, Burik Vilmosné, Embey Isztin Zsófia, Kiss GusztávnéMoór Róbert, Nagy Béláné, Nagyné Nagy Viktória, Rudolfné Villám KrisztinaSallainé Himmer KatalinSomogyi PéternéSzabóné Villám Marianna, Szalai Béláné, Tóth Szilárd, Unger IlonaZollerné Nagymarosi Ágnes. Szeptembertől az iskolának megbízott igazgatója Kiss Gusztávné volt. 1990. november 1-jétől az iskola kinevezett igazgatója Álmos László lett.

Szerencsés időszak volt, jó szívvel emlékezünk vissza rá. Az akkori idők meghatározó személyiségei voltak Major Sándor plébános úr, Orosz János polgármester és Álmos László igazgató. A figyelmes szemlélő a mellékelt képeken több ismerőst is fölfedezhet, mint például Míves Ottót, Marosi Józsefet, Hock Gergelyt, id. Andresz Richárdot, Mester Alajost, Nádasi Lászlót, Poldauf Medárdot, Beja Richárdnét, Sallainé Himmer Katalint. Vilcsek Gyula két unokája is megjelent az ünnepségen: Vilcsek Irén és Wilczek Jolán*.

 

Orosz János polgármester, Álmos László igazgató és Major Sándor atya
Orosz János polgármester, Álmos László igazgató és Major Sándor atya

 

Rokonok Álmos Lászlóval
Vilcsek rokonok, Álmos Lászlóval

 

Sándor atya, Marosi József, Wilczek Jolán és Vilcsek Irén
Sándor atya, Marosi József, Wilczek Jolán és Vilcsek Irén

 

Sanyi bácsi Vilcsek Anna emlékszalagjával
Major Sándor, Vilcsek Anna emlékszalagjával

 

Az első nyolcadik osztályosok már családanyák és családapák bőven, talán már gyerekeik is itt töltik mindennapjaikat. Mi akkor nem mérlegeltünk: tudtuk, hogy az iskola döntő fontosságú szellemi műhelye a településnek, és ebből Kismaros nem maradhat ki.

A Vilcsek Gyula Általános Iskola ezennel belépett a felnőttkorba. Maradt-e egy szemernyi is a névadó szellemiségéből? Miért szeretjük, és miért nem? Meghatározza életünket, vagy közömbösen emlegetjük az eltöltött iskolaéveket? Találtunk-e benne életre szóló barátokat, vagy csak ismerősöket? Voltak-e példaképeink, eszünkbe jutnak-e az arcok, akik tanítottak, neveltek, küzdöttek velünk vagy értünk? Vajon így képzelték-e az iskola mindennapjait azok, akik megálmodták?” – olvashattuk a 10 évvel ezelőtti ünnepség meghívóján. A választ az a nagyjából 200 volt diák adhatja meg, akik itt zárták le általános iskolás éveiket.

 

Meghívó 1990. december
Meghívó, 1990. december

 

Nem is kívánhatok mást az iskolában tanulóknak, mint azt, hogy vigyék tovább az örökséget: tanuljanak szorgalmasan, és szerezzenek barátokat és sok szép emléket a kismarosi iskolában.

*A Vilcsek név több alakban is fölbukkan. Ez nem tévedés, a családtagok különböző formában használták.

Képek forrása: wilczek.eu

Végvári Györgyi