Nehéz napjuk volt a Kismarosi Önkéntes Tűzoltóknak

0
795

Azt hiszem sokunknak emlékezetes lesz a 2023-as december hetedike. Nekünk tűzoltóknak pedig különösen. Mikulás estéjén elkezdett esni a hó, és másnap délutánig meg sem állt. Mivel ez a hó vizes, ragadós volt, könnyen összeállt a fák ágain, amik sokszor nem bírták az extra terhelést. Jobb esetben csak meghajlottak, rosszabb esetben ki is dőltek.

Ilyenkor sok munka adódik a tűzoltóknak, mivel a fák gyakran utakra vagy villanyvezetékekre dőlnek, így akadályozzák a forgalmat, vagy áramszünetet okozhatnak. Ezen káresetek felszámolására indult útnak egyesületünk tagjai ezen a napon reggel 7 órakor.

A Nagymarosi önkéntesek 2-es autóján egy nagymarosi kollégával kiegészülve indultunk útnak. A megyei műveletirányítás folyamatosan mondta az újabb és újabb címeket. Amint egy helyen végeztünk jellemzően indultunk is a következő káresethez.

Sok, az utakra bedőlt fát eltávolítottunk. Nagymaroson volt az első beavatkozásunk, majd Kismarosra irányítottak minket, itt először a Jánoshegyi utat jártuk végig, ahol két helyen kellett beavatkoznunk. Utána a Törökpatak utcába irányítottak minket. Innen megint Kismarosra mentünk, és több helyen is vágtunk ki az útra bedőlt veszélyes fákat. Ez után Verőce következett ahol a Magyarkúti úton keresztbedőlt fát távolítottunk el, majd az Irma forrásnál a Börzsönyi Hegyimentők is csatlakoztak hozzánk. Végül Vácra irányítottak minket, ahol egy bejelentést ellenőriztünk, de itt nem volt szükség beavatkozásra.

A kapott címek nagy részén favágás volt a feladat, néhány esetben pedig annyit tudtunk megállapítani, hogy a káreset felszámolása az elektromos művek hatásköre.

Külön szeretnénk megköszönni azoknak, akik a nap folyamán egy kis étellel, itallal, sütivel vagy kávéval segítettek meg minket. Reggel nem volt időnk enni, szinte az ágyból pattanva öltöztünk és indultunk, így nagyon sokat jelentett ez a támogatás.

Köszönjük ezen felül az együttműködő polgármesterek, önkormányzatok, és önkormányzati szervek közreműködését. Reméljük, a jövőben is ilyen hatékony együttműködés és kommunikáció mellett fogunk tudni dolgozni a környék településeiért

A káresetekkel nagyjából délután fél 2 körül végeztünk, majd az ebéd után már a pihenésé volt a főszerep… egészen másnap hajnali negyed kettőig, amikor egy nagymarosi háztűzhöz lettünk riasztva, de ez már egy másik történet.

Parragh Gellért