A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár immáron hetedik alkalommal hirdette meg a magyarországi német népviselet napját a „Vegyük fel egy hétköznapon a magyarországi német népviseletünk egy darabját, és tegyünk ünneppé egy átlagos pénteket!” szlogennel.
Április utolsó péntekjén a magyar németek ünneplik szép viseletüket. Ez a hagyomány most először került megrendezésre a Kismarosi Óvodában. A megemlékezést április 30.-án tartottuk meg. E nap kapcsán a TrachtTag igazi színfoltnak számít, mert a gyönyörű német népviseletek kétségkívül hozzájárulnak az ország sokszínű kultúrájához. Ehhez a kezdeményezéshez mind az óvoda dolgozói és a gyerekek is hozzájárultak.

Ezen a napon népi viseletbe öltöztünk és a gyerekekkel közösen emlékeztünk a múltunkra. Egy-egy szülő ruhakiegészítővel járult hozzá, amit külön köszönünk. Azokat a ruhadarabokat és kiegészítőket, amiket nem tudtunk személyesen megnézni, képeskönyvek és régi fotók által ismertük meg, ezen kívül olyan tevékenységeket végeztünk, amik hozzájárultak a nemzetiségi kultúrához való pozitív viszony megalapozásához. A gyerekek népviseleti ruhákat és patschkert színeztek, kékfestő anyagot mintáztak és képkirakóval játszottak, melyeket fotókkal örökítettünk meg. Körtáncot jártunk és egy népi mondókát is megismerhettek:
„Eins, zwei, drei, vier, fünf, – strick
mir ein Paar Strümf!
Nicht zu groß und nicht zu klein,
sonst wirst du der Fänger sein!”

Ezzel a hagyományőrzéssel szerettünk volna a kezdeményezéshez hozzájárulni, amit remélünk, hogy jövőre is megtarthatunk.

Sümeginé Lukács Erika
német nemzetiségi óvodapedagógus