Óvoda, építés alatt – az óvodavezető válaszol

0
950
Kielgas-Wiesner Éva, óvodavezető

Ott ahol eddig a gyerekek játszottak most platós teherautók berregnek, föld mozog és beton borul. Egy építkezés nem játszótér, az ovisok fő elfoglaltsága viszont a játék. Kielgas-Wiesner Éva óvodavezetőt kérdeztük az építkezés okozta nehézségekről és azok megoldásáról.

 

– Mennyiben befolyásolja az óvodai nevelést az építkezés?

– Semennyiben. Óvónénik ugyanazok, a gyerekek ugyanazok, tehát nem fogja megváltoztatni a nevelési elveket, se a gyerekekre fordított időt, se a hatékonyságot.

 

– Nem zavaró, hogy munkások dolgoznak az ovi udvarán?

– Nem. Igazából még nem zajosak. Már kiásták az alapot és hamarosan betonozni is fognak, de nem hallatszik ide fel a munkazaj. A gyerekek az óvoda felsőbb részeibe vannak terelgetve, a hátsó udvar működik és három csoport pedig átmegy a B épületbe. Ott hatalmas az udvar, gyönyörű zöld a fű és mindenki elfér rajta. A mobil játékokat is mind átvittük, úgyhogy van nekik eszköz is, amivel játszhatnak.

 

– Hogy lesz nyáron?

– Annyi a változás az eddigiekhez képest, hogy idén két héttel korábban szeretnénk lecsökkenteni a létszámot. Ezért is írtam ki, hogy az otthon lévő szülők próbálják meg otthon tartani a gyerekeket. Ez a két hét ami plusz terhet jelent a szülőnek, mert június huszadikától amúgy is leálltunk volna öt hétre, ahogy eddig is tettük. Utána július 25-től nyit az óvoda. Nyáron mindig egy csoport működik, az eddigi évek tapasztalatai alapján maximum húsz- huszonöt gyerekkel lehet számolni. Vélhetően ez idén sem lesz másképp, úgyhogy az egy működő csoport kényelmesen el fog férni a B épületben. Ott van konyha, mosogatni lehet, tehát mindent meg tudunk oldani.

 

– Ha esetleg mégis több lenne a gyerek idén nyáron?

– Én ezt az eddigi tapasztalatok alapján nem tartom valószínűnek, de ha mégis így volna, akkor az iskolával sikerült megegyeznünk, hogy a rendelkezésünkre bocsátanak egy termet.   

 

– A munkák meddig tartanak?

– Úgy tájékoztattak, hogy a jelenleg is rendelkezésre álló óvodaépület augusztus 25-re elkészül és át is adják. Vagyis a szeptembernek már úgy indulhatunk neki, hogy mind a hat eddigi csoport elindítható. Az újonnan építendő rész átadása pedig október közepén várható.

A tervezett hat csoport tehát mindenképpen el tud indulni szeptemberben, de a teljesen felújított és átépített épület minden részének birtokbavétele csak októberben történik meg.

 

– Októberben lesz tehát teljes az új ovi. A B épület óvodásai ezek szerint akkor fognak költözködni.

– Igen. Az új részben két új csoportszoba jön létre és a terv az, hogy a B épület óvodásai és a szükségből létrehozott csoportszoba lakói költöznének át. Illetve felmerült az is, legalábbis az óvónénik jelezték, hogy ők – némi átalakítás után – szívesen maradnának hátul. Ebben az esetben pedig az új szárny egyik nagyobb terme az tornaszobaként működhetne. De ezek egyelőre csak elképzelések.

 

– Van-e valami fontos üzenete a szülőknek a nyári munkák illetve a leállás kapcsán?

– Megértést kérünk és türelmet. A tájékoztatás szerintem eddig jól működött, amint kiderült valami fejlemény az átalakítással kapcsolatban azt kiírtam az oviban. Ami rajtunk múlik, azt megoldjuk. Azon dolgozunk, hogy minél zökkenőmentesebben menjenek a dolgok.

LP