Pályázatok környezetre – fásításra és környezeti nevelésre

0
999

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület két pályázaton összesen 1 millió 500 ezer forintot nyert környezetvédelmi, közösségi célokra. A Földművelődésügyi Minisztérium támogatásából az “Ezerrel fásítunk” programot kívánja megvalósítani Kismarososn. Az önkormányzat hozzájárult a közterületek fásításához. Az elfogadott helyszínek, az újonnan felújított óvoda udvara, a szintén felújítás alatt álló iskolaudvar, a focipálya Liget utcai széle, a Duna-part egyes részei, az IKTSZ ház udvara, a Művelődési Ház lenti udvara, a Gimpli hídnál lévő közterület. Ha marad a támogatásból, akkor a felújításra váró újtelepi utcákban is lehet majd fásítani.

tree

Az ütemezés két részletben valósul meg, most tavasszal az óvoda- és iskolaudvar kerül sorra, illetve a Duna-part egyes részei kap fákat. Ez utóbbinál különösen fontos a fák pótlása, mert az Ipoly-Erdő Zrt-hez tartozó part szakaszon a fák egy része olyan állapotba került, amely veszélyezteti az ide érkezőket. Az Ipoly-Erdő Zrt. korszerű eszközökkel megállapította, melyek azok a fák, amelyeket sajnos ki kell vágnia a közel jövőben. Ezeket a fákat pótolni tudjuk a támogatásból. Az ültetések két ütemben zajlanak, az óvodaudvar és néhány fapótlás most tavasszal, a többi ősszel, illetve a felújítási munkálatokat követően lesz elvégezve. A munkához javaslatokat, ötleteket és és önkénteseket is várunk a matyasfa@gmail.com email címre.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal történő együttműködésben valósul meg a Szerencsejáték Zrt. támogatásából a Dunavirág Vízibusz projekt folytatása. Ennek keretében a német támogatásból fejlesztett, kisvíz-vizsgálatok bemutatására alkalmas mozgó laboratórium jut el a kisdiákokhoz.  A környék – köztük Ipoly-menti, határon túli települések – iskolái is, ingyenesen ismerkedhetnek meg a Vízibusszal és az abban összefoglalt tudással. Halbiológus segítségével bepillantást nyerhetnek közvetlen környezetükben lévő vizes élőhelyek világával. A támogatás révén közel ezer kisiskoláshoz jut el a környezeti nevelés e gyakorlati megvalósulása révén a tudás. A munka megkezdődött, az elsők a nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola tanulói voltak. Kismarosra a busz május 1-én érkezik, a Morgó patak mellé, ahol a tegzes lárvától a petényi márnáig megismerkedhetnek a gyerekek a patakban élő állatokkal. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Mák Egyesület