Pünkösd, a Húsvét utáni 7. vasárnap és hétfő keresztény ünnepe, népszokásait, hagyományait Kismaros óvodájában is felelevenítettük. Már a kora reggeli órákban a zöld ágak kapura tűzésével, majd a magaságyásokba való beillesztésével, szalaggal tűzésével köszöntöttük az ünnepet, jelezve, hogy itt a gyerekek megvédik óvodájukat és veteményüket, a jégveréstől, kártevőktől.

A lányok megszépítésének hagyományaival folytatódott az ünnepkör. Rózsaszirmos harmatvízben megfrissítették arcukat, elűzve a betegséget, szeplőt, ráncokat. Majd délelőtt, a Pünkösdi Király címének elnyeréséért folyt a versengés. Minden csoportban, életkorukkal megegyező fiúk versenghettek az erőt, ügyességet, kitartást igénylő feladatokban. Botos patkótartás, krumplikosár emelés, kötélhúzás, célba dobás, fűzfakarika hajítás, kakasviadal és ügyességi akadálypályán való versengésekben mérhették össze tudásukat. Botokra tűzött szalagjaik száma döntötte el, hogy ki érdemes a királyi címre. A lányok sem unatkoztak, a gyertyamerítés, szögnyomdával készült kendőfestés, fűzfakoszorú készítés fortélyait sajátíthatták el.

Mire kiválasztódtak a királyok, a királykisasszonykák is elvonultak, hogy tiszta fehérségben körbevigyék a legkisebbet közülük. Feje fölé csipkekendőt tartva körbejáratták a királynét, majd az énekek és jókívánságok után, őt felemelve jó és bő termést kívántak. A Pünkösd ünnepkör ebben az évben összekapcsolódott óvodánk nemzetiségi hetével, így a népi és a nemzetiségi dalok, táncok, körjátékok együtt jelentek meg a nap folyamán. Tartalmas, élménydús, népi-nemzetiségi hagyományokkal tűzdelt ünnepkört ismerhettek meg a gyerekek óvodánkban.

Fábián Szilvia Réka
óvodapedagógus