Sűrű, sűrű, raff, raff, raff…

0
847

A Kismarosi Kis Morgó óvoda és bölcsőde idén is megrendezte az őszi szüretet. Minden évben más – más csoport ennek a kedvelt ünnepnek a felelőse. Idén a Barátcinege csoport kapta a megtisztelő feladatot, hogy játékos formában éltessék a gyermekekkel ezt a sváb néphagyományt.

Ezen a szép őszi reggelen minden kisgyermek egy fürt szőlővel, vagy egy teli kosárka szőlővel érkezik az óvodába. A csoportszobában összegyűjtik a finom gyümölcsöket, az óvónők vezetésével kalácsot dagasztanak a csoportok. Az udvari kemencét kora reggel felfűtik, hogy mire kiérnek a csoportok a fonott kalácsokkal az udvarra, berakhassák a forró kemencébe a sütésre váró finomságokat. Amíg várjuk a kalács kisülését – az óvoda udvaron előre elkészített – szőlő daráló és szőlő préseket fedezhetnek fel a gyermekek. Minden csoport ledarálhatja, majd lepréselheti a szőlőjét. A gyermekek mind egy cseppig megitták a kinyert ízletes szőlőlevet.
Felváltva daráltak a csoportok, valamint három külön asztalnál a szürettel kapcsolatos fejtörő játékokkal játszhattak a gyerekek.
Tízóraira kisültek a finomabbnál – finomabb kalácsok, az utolsó morzsáig elfogyasztották a gyerekek. Ezután következett a barátcinege csoport szüreti műsora. Magyarul és németül daloltak, verseltek, körjátékoztak a nagycsoportos cinegék.

Izgalmas, tartalmas, jókedvű szüretünk volt idén.

Bernáthné Országh Vanda