Svábest – Csinálni kell!

0
915

Mottó: „A hagyomány nem beteg, nem kell ápolni, 

Nem rab, nem kell őrizni,

Hanem egyszerűen csinálni kell!”

Sebő Ferenc

Az igazi, dolgos, vidám svábok kapaszkodnak egymásba a mai napig, időnként összejönnek, bemutatják, megtanulják egymás dalait és táncait. Így volt ez november 21-én, amikor tele volt a művelődési ház a tánccsoportokkal és a kórusokkal. Tiszteletét tette több német nemzetiségi önkormányzat vezetője is, úgymint a budavári elnökasszony Farkas Márta, a dunakeszi Dr. Mervald Anna, és jó szomszédunk, Ivor Andrásné Nagymarosról.

Egy ilyen délután megítélése nyilván szubjektív: nekem a mányi „Maaner Eulen” tánccsoport és a pesthidegkúti német dalkör tetszett nagyon. A mányiak különleges, rózsát formázó frizurájához hasonlót keveset látni, táncuk egyedi volt és lendületes. A bogdányiak pedig vidám záródalukkal varázsoltak jó hangulatot.

Minden csoport kitűnt valamivel, hosszú lenne felsorolni, melyik miért volt izgalmas produkció. Érdekes színfolt volt az Abajdóc táncsoport, – ők a többiektől eltérően magyar táncot táncolnak – fiatalok, szépek, örülünk, hogy vannak nekünk.

Aztán a szokásos kiváló vendéglátás: a Patak vendéglő pompás bablevese, a klasszikus sváb belevalókkal. Ez pedig nem volt más, mint egy cseppnyi ecet, egy kanálnyi sűrű tejföl, némi apróra vágott lilahagyma, és a jó kismarosi kézzel gyúrt núdli. (csak mondom, hogy előző este gyúrta, nyújtotta, metélte Zsuzsi, Melitta és Irénke – 11 kg lisztet gyúrtak be!) Slussznak pedig ott voltak a finom sütemények a szülők, a kismarosi tánccsoportok  tagjai, és a kórustagok konyhájáról.

A végén megint – mint annyiszor – előkerült a harmonika, zengett a ház olyannyira, hogy másnapra a fél társaság berekedt. Pedig szükség volt a hangjukra: a templomi búcsú napján a falualapítók nyelvén szóltak a réges-régi templomi énekek. Ezzel hajtottak fejet a templomépítők előtt az utódok, akik bár nem biztos, hogy beszélik ükapáik nyelvét, de tisztelettel őrzik emléküket. vgy

Résztvevő csoportok:

Maaner Eulen tánccsoportMány

Wildenrosen tánccsoport Nagymaros

Bogdaner Singkreis Dunabogdány

Pesthidegkúti Német Dalkör

Abajdóc tánccsoport Kismaros

Marus Táncegyüttes Kismaros

Nachtigall Kórus Kismaros

Támogatók:

Patak vendéglő-Almássy Gábor

Stedra Zsolt

A Művelődési Ház csapata

Az iskola németes gyerekeinek szülei

Nachtigall kórus, a Marus és Abajdóc együttesek tagjai

Rapolder Ági és Irénke néni

Less Rudolf és Greff Aranka néni

Dr.Karoliny Lajosné Irénke

Merész Csaba

ifj.Andresz György

Tóth Zoltán

Köszönet mindenkinek a segítségért!

Néhány fotó az eseményről a teljesség igénye nélkül: