A néphagyományok, a népszokások keretei között az ünnepek, az érzelmekre mélyen ható élmények fontos részei óvodai nevelésünknek. Mint minden évben a Kis Morgó Óvoda idén is megtartotta a hagyományőrző szüreti mulatságot. A gyerekek tapasztalatokat gyűjthettek a népi hagyományokról és anyanyelvi ismereteik is gazdagodtak.

Reggel kalácsdagasztással kezdődött a nap és előkészítettük a szürethez szükséges régi, hagyományos szüreti eszközöket, a darálókat, a préseket és az edényeket. Ezután a dajkanénik gondosan előkészítették a szőlőket, amit a szülők ajánlottak fel és amit ezúton is köszönünk szépen.

A mulatságot a Jégmadár csoport kezdte meg egy német dallal, majd táncot és körjátékot láthattak tőlük a gyerekek. A Szalamandra csoport magyar táncokkal és énekekkel kedveskedett. A zenés műsor után a gyerekek egy-egy csoportonként nekiláthattak a szőlődarálásnak és préseléshez, ami örömmel töltötte el őket. Ezalatt sváb és magyar dalokat hallhattak, ami szorosan kapcsolódott az eseményhez. A megkelt kalácsokat a forró kemencébe helyeztük, amit később a zamatos must mellett megehettek a gyerekek. Ezenkívül kukoricát morzsoltak, körmöcskéztek, szőttek és szőlőképet készítettek Márti néni segítségével. Így szélesebb körben is megismerkedhettek a kézműveskedéssel.

Az ünnepséget a Bab Társulat előadása zárta, amely óriásbábos kikiáltóval, élő zenével, muzsikusokkal szórakoztatta a gyerekeket. Volt állati produkció emberi erővel, viadal, lovas magasiskola és sok-sok humor. A gyerekeknek nagyszerű élményben volt részük.

Sümeginé Lukács Erika
óvodapedagógus