Szüret az óvodában

0
2947

A hagyományokkal – különösen a helyi hagyományokkal – már kisgyermekkortól kezdve kell megismertetni a gyermekeket. A még mindenre nyitott kisgyermek sokkal fogékonyabb a néphagyományok újjáélesztésére, befogadására.

szüret4

A népszokásokkal való ismerkedés nem csupán az ismeretek bővüléséhez járul hozzá, hanem elősegíti olyan magatartásforma kialakulását, amelynek lényeges eleme a hagyományőrzés, a népi kultúra, a nemzeti értékek megbecsülése. Minden ősszel visszatérő jeles nap az óvodában, a szüreti szokások felelevenítése, a hozzá kapcsolódó játékok, vidám körjátékok eljátszása.

szüret5

A szőlő darálása, préselése, valamennyi apróság számára örömteli játék, feladat, munka. volt. Azt is jó volt látnunk, hogy ezen a napon milyen lelkesen tekerték a darálót a gyerekek, a fiúk pedig hogyan próbálkoztak a prés meghúzásával. Miután minden szőlő elfogyott a kosárból, kezdődhetett a mulatság, falatozás, lakmározás. Az édes ízű zamatos must mellé, foszlós kalácsot kínáltunk. Köszönjük a szülőknek, hogy erre az alkalomra bőségesen hoztak számunkra szőlőt! Így nem csak a délelőtt folyamán, hanem még az ebédhez is mustot kortyolgathattak a gyermekek.

Ritzl Erika óvodavezető