Tájékoztatás a magánszemélyek kommunális adójának változásáról

0
757

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy Kismaros Község Képviselő-testülete 2016. január 01-től módosította Kismaros Község Önkormányzatának magánszemélyek kommunális adójáról szóló 16/2006. (XI.16.) számú rendeletének 5. §-át és 6. §-ának (4) bekezdését.

Kivonat a rendeletből:

„5. §, Az adó mértéke, megfizetése

/1/ Az adó mértéke adótárgyanként 22.000 Ft/év.

6. §, Adómentesség, adókedvezmények

/4/ az adó 50 %-át fizeti:

a./ Az egyedülálló nyugdíjas, ha a lakásban rajta kívül más nem lakik,

b./ A család saját háztartásában három, vagy annál több kiskorú, vagy nappali tagozatos képzésben részesülő  gyermeket nevel, maximum a gyermek 25 éves koráig.

c./ Aki kiskorú gyermekét egyedül neveli,

feltéve, hogy a közös háztartásban élők 1 főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem haladja meg.

Fentiekre tekintettel a rendeletmódosítás az adó mértékét és az adókedvezmény jövedelem- határát érinti. Tájékoztatjuk, hogy az öregségi  nyugdíjminimum 300%-a 2016. évben 85.500.-Ft, vagyis az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem a fenti összeget nem haladhatja meg.

Az adókedvezmények  igénybevételéhez szükséges kérelem nyomtatvány letölthető IDE KATTINTVA, illetve a hivatal adóirodájában kérhető személyesen.

Az adókedvezmény igénybevételéhez csatolandó: munkáltatói igazolás (január havi), 16 év feletti gyermek esetében iskolalátogatási igazolás, nyugdíjasok esetén nyugdíjszelvény vagy bakszámla- kivonat (január havi).

Benyújtási határidő: 2016. március 15.

 

Dr. Horváth Péter

jegyző