Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját!

0
185

Megérkezett a tavasz.
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek – szerszámok, gépek, csónakok, egyéb eszközök – ismét előkerülnek. A nyaraló, hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ezért kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

  • A hétvégi házban ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket, gondoskodjon azok védelméről, a bejárati ajtót is érdemes korszerű zárral felszereltetni.
  • Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa.
  • Az egyéb külső nyílászárók és a garázs is kellő védelemmel rendelkezzen! Azokat többféle biztonsági eszközzel ajánlott felszerelni.
  • Csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen!
  • Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni.
    A biztonságon nem éri meg spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házat, nyaralót, illetve megkérni a környéken élőket, hogy fordítsanak figyelmet az üresen álló hétvégi házakra.
  • Tartson rendet közvetlen környezetében és a kertben is! A széthagyott kerti szerszámok vonzzák a tolvajokat, a betöréshez is felhasználhatók.
  • A sűrű növényzet kiváló rejtekhely a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni! A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágja vissza! Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centimétert, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.
  • Amíg a kertben dolgozik, háza ajtaját minden esetben zárja be, ne adjon alkalmat a besurranó tolvajnak!

Mit tegyen, ha betörést észlel vagy a hétvégi házhoz érkezve illetéktelen személy van bent?
Amellett, hogy a bűnözők anyagi veszteséget tudnak okozni, ijesztő, ha idegen ember otthonukban jár. Ha érkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a házba, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

A hátrahagyott nyomok elveszhetnek, megváltozhatnak, ha a helyszínt bejárja a rendőrség kiérkezéséig. Ne tegye!

Kellemes tavaszi pihenést, kikapcsolódást, kertészkedést kívánunk!

 

                                                          Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság                               Bűnmegelőzési Osztály