Termőföld hasznosítás 2015-ös ellenőrzése

0
666

A termőföld védelméről szóló törvény a tulajdonosok és földhasználók számára előírja a termőföldek hasznosításának kötelezettségét. Ennek betartását az illetékes (Váci) földhivatal rendszeresen ellenőrzi. Minden évben sor kerül az egyes települések külterületének határszemle ellenőrzésére is.

Kismaros község külterületén a termőföldek hasznosításának ellenőrzésére 2015. június 29. – július 12. között kerül sor.

A törvény értelmében „A földhasználó – választása szerint – köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni”.

A művelési kötelezettséget, vagy a gyommentes állapot kialakítását elmulasztó földhasználókkal szemben a földhivatalnak, földvédelmi bírságot kell megállapítania. Ennek mértéke a termőföld aranykorona értékének kétezerszeres szorzata szerinti forint összeg, de minimum 20.000 Ft, amely akár ismételten is kiszabható.

 

Letölthető: a földhivatal 2015-ös határszemléről szóló felhívása (pdf)

 

dunamezo_latkep kismarossal