Tilos a kutyát láncra verni

0
1208

Január elsejétől lépett életbe a 2012-es állatvédelmi rendelet egyik paragrafusa, amely azt mondja ki, hogy idén már tartósan nem tartható láncon a háziállatként tartott kutya. Ez persze nem azt jelenti, hogy tilos megkötni a kutyát bizonyos esetekben, de a törvény azt kifejezetten tiltja, hogy az állat láncra verve éljen.

A szabályozásban az is szerepel, hogy mekkora minimális életteret kell adni a kutyának akkor, ha mégis megkötni kényszerülünk. Kis testű, vagyis húsz kiló alatti kutyánál minimum négy méter, negyven kilóig minimum hat, negyven kiló feletti, tehát nagy testű kutyánál pedig minimum nyolc méteres láncot vagy kötelet kell használni.

A területőrzésre használt, futóláncon tartott kutya esete más megítélés alá esik, de a szabályozás alapvető célja, hogy a gazdák foglalkozzanak az állataikkal. Az állatvédők szerint az elhanyagolt és láncon tartott állatok idegrendszerében a rossz bánásmód maradandó károsodást okoz. A rosszul tartott kutya veszélyessé válhat a környezete, gazdája számára is.

A gondatlan gazda egyébként minimum 15000 forintos bírságra számíthat, ám ha nem rendszeres a gondoskodás, ha az állat szenved, esetleg kínozzák akkor ennek az összegnek a jogszabályban rögzített többszörösét kell megfizetni.

kutya