Trianon 101

0
519

Az idei évben a megemlékezők egy része két keréken Vácról az eurovelo kerékpárúton, egy részük – a kismarosiak is – Nagymarosról indult el. Akik ez utóbbit választották azok a Julianus barát torony és a Hegyestető érintésével, mintegy nyolc km kirándulás után az erdőn keresztül érkeztek Zebegénybe, az 1921-ben éppen a Trianoni békeszerződés következtében az anyaországban elindított turistamozgalmakhoz hűen, az országos kék túra útvonalon. A gyalogtúra éppen a kálvária tetején, a kilátónál ért véget pont az Országzászló emlékműnél. Hagyományosan itt szokta Zebegény Község Önkormányzata június elején megrendezi a trianoni emlékműsort. A házigazda idén is Hutter Jánosné Zebegény község polgármestere volt, a műsort követően Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség kereszténydemokrata párti országgyűlési képviselője mondott beszédet. Kismarost Neubauer Rudolf polgármester képviselte a megemlékezésen.

A trianoni békeszerződés után csak nagy nehezen indult meg újból a magyar természetjáró mozgalom. A magyarországi túramozgalom számára az ország legnagyobb része, a Magas-Tátra és Erdély úgyszólván minden jelentősebb hegyvidék elveszett, és nem maradt más, mint néhány középhelység Ezért nehezen indult meg ismét a turistaélet Magyarországon.

Az 1921. évi LIII. tc., a testnevelési törvény a turistaalapot a testnevelési alapba olvasztotta be és a testnevelési ügyeket – így a turistaságot is – a kultusztárca hatáskörébe utalta. Az ismét megindult szervezési munka eredményeképpen szép gyarapodást tudtak felmutatni az egyesületek taglétszám tekintetében. Útjelzések készültek és megépült a csúcshegyi, félsőtárkányi, magyarkúti, szentkúti, nagyszénási (Munkás TE), klastrompusztai, kevélynyergi, zsíroshegyi, kisinóci menedékház és a Mátraháza.

Forrás: wikipédia

Fotók: Aradi Szilveszter