Kisebb módosulásokkal ugyan, de visszatért a korábbi rend a védőnői ellátásban a járvány enyhülésével. Ez azt jelenti, hogy bizonyos óvintézkedések mellett újra működik a személyes találkozás és a családlátogatás lehetősége is, de a veszélyhelyzet fennmaradásáig néhány dologra azért kiemelten figyelni kell.

Ezek a következők:

A védőnői tanácsadó váróhelyiségében biztosítani kell, hogy a gondozottak között legalább 1 méter távolság megtartható legyen. A váróhelyiségben ne legyenek újságok, szórólapok, gyermekjátékok,
stb. Jó gyakorlatnak számít az alkohol tartalmú kézfertőtlenítőszer-adagoló kihelyezése a váróhelyiségbe, hogy érkezéskor és távozáskor a kézfertőtlenítés megtörténhessen.

A védőnői tanácsadáson való részvétel – lehetőség szerint – előjegyzés alapján történjen. A védőnői tanácsadáson csak tünetmentes, egészséges személy vehet rész.

A védőnő részéről a tanácsadások alkalmával a szájmaszk viselése, továbbá a védőnői tevékenységek végzése előtt és után kézfertőtlenítés szükséges vírusölő hatású kézfertőtlenítő
szerrel.

Védőnői szűrővizsgálatok végzése személyes találkozás keretében a védőnői tanácsadóban történjen.

Védőnői családlátogatás végezhető, de csak akkor, ha a családi környezetben nem tartózkodik koronavírus-gyanús személy. Erről előzetesen szükséges tájékozódni.
A védőnő viseljen szájmaszkot a családlátogatások alkalmával, továbbá a védőnői tevékenységek végzése előtt és után szappannal mosson kezet, amennyiben erre nincs mód, végezzen kézfertőtlenítést vírusölő hatású kézfertőtlenítő szerrel. Ezeket (szájmaszkot, kézfertőtlenítőt) a védőnő vigye magával a családlátogatáskor.

Tanácsadás, konzultáció, gondozás történhet személyes jelenlét nélkül is, ha a védőnő úgy ítéli meg, hogy eredményesen így is biztosítható az ellátás.

Kismarosi Kikiáltó