Vándortorna Zetelakától Kismarosig – Idén Kismaros rendezi a Székely Kupát

0
720

Hamarosan huszonkettedik alkalommal rúgják közösen a bőrt a Székely Kupa résztvevői. A vándortornát augusztus 29-30-án rendezik meg a kismarosi focipályán. Négy csapat, négy település focicsapata mérkőzik meg a lehető legbarátságosabb keretek között, hogy elnyerje a Székely Kupát.

29-én, szombaton 13.00-kor kezdődik hivatalosan a focipályán az idei labdarúgó Székely Kupa, melyet Kismaros rendez. A jeles eseményt Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere nyitja meg. Ezt követően kezdődnek is a barátságos mérkőzések, melyekre várunk mindenkit: fiatalokat, idősebbeket, szurkolókat és érdeklődőket egyaránt! Vasárnap délelőtt még folytatódnak a meccsek, 14.00-kor pedig eredményhirdetéssel zárul a program.

A Székely Kupa ötlete 1992-ben merült fel először – mondta el a Kikiáltónak Orosz János, Kismaros akkori polgármestere. Abban az évben lett ugyanis testvértelepülésünk az ötezer fős  Hargita megyei falu. Az első személyes találkozás nagyon jól sikerült a Kismaros és Zetelaka között, jó ismeretségek, sőt barátságok szövődtek a falvak vezetői között és mivel mindkét helyen szerették a futballt, meg is egyeztek egy sportesemény létrehozásában. Az első Székely Kupát 1993-ban Zetelaka rendezte, azóta pedig – a maga 22 évével – az egyik leghosszabb ideje működő vándor sportesemény.

A kupa négy indulója kezdetektől a zetelakaiakból és testvértelepüléseiből áll. Kismaros mellett Balatonfenyves és Balatonföldvár állandó szereplője a kupáért vívott küzdelemnek, ám időről időre a rendezők meglepetéscsapatokat is szerveznek. A múlt évben például – amikor Zetelaka fogadta a résztvevőket – a felvidéki Tardoskedd váltotta Balatonföldvár csapatát, amely nem tudott teljes csapattal kiállni.

A Székely Kupa azonban mostanra már régen nem csak a fociról szól. Orosz János azt mondja, az elmúlt huszonkét évben szövődtek erős barátságok is a résztvevők között. Van, akit még mindig a játék vonz, de az ide látogatók közül sokan már nem akarnak a pályán bizonyítani. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy a hazaiak általában nyernek a Székely Kupán. Ez persze sokban köszönhető annak, hogy a vendéglátók általában mindent megtesznek azért, hogy a többnapos rendezvényen a résztvevők igazán jól érezzék magukat – ez pedig a sportteljesítménynek nincs javára.

A kupa csapataiban egyébként vegyesen játszanak öregfiúk és aktív sportolók, hiszen szokás az, hogy aki a kezdetektől részt vesz a játékokon, az lehetőséget kapjon a pályán.

A vándortornáról érdemes tudni, hogy az a kezdetek kezdetén a Népszabadság támogatásával futó rendezvénynek indult, köszönhetően a napilapnál dolgozó Csulák Andrásnak. A győzelmet megszerzők serlegét is a lap sportrovata ajánlotta fel, úgyhogy azon a mai napig a SZÉKELY KUPA Népszabadság Vándor-díja felirat olvasható.

Azonban a Székely Kupa csak részben szól a sportról. Mára a testvértelepülési kapcsolat egyik sarokpontja lett Kismaros és Zetelaka között és kiváló lehetőség, hogy a Balaton partjának településeivel is szorosabbra fűzzük a szálakat.

Az eseményt az éppen aktuális szervezők minden alkalommal igyekeznek emlékezetessé tenni. A mi dolgunk – nézőként, szurkolóként – csak annyi, hogy a hazaiakat erősítsük lélekben.

Augusztus végén a focipálya mellett bátran zenghet: Hajrá Kismaros!