Rendes ülését tartotta a kismarosi képviselő-testület hétfőn. Két képviselő, Kondorosi Gergő és Krebsz Botond távollétében indították az ülést, utóbbi a kezdés után tíz perccel már megérkezett, így egyes döntések öt, más döntések hat képviselő jelenlétében születtek. A napirendet például öt képviselő fogadta el kezdésként. 

Illetve már magukon a napirendi pontok elfogadásán is csak egy döccenővel jutottak túl, Poldauf Gábor képviselő ugyanis szerette volna, ha az általa javasolt külsős bizottsági tagokról is lesz napirend, de erről előterjesztést szabály szerint csak a polgármester tehet, ez pedig a következő rendes ülésre, a korábbi ígérete szerint meg is történik. 

A napirendi pontok egy részén ezután gyorsan túljutottak: hozzászólás és ellenvetés nélkül, egyhangúlag fogadták el a Kismarosi Művelődési Ház és IKSZT szervezeti és működési szabályzatát, majd az alapító okirat módosítását az intézmény vezetőjének javaslatai alapján. Módosították a közművelődési rendeletet, így mostantól akár szállásként, alvóhelyként is kiadhatják a MűvHáz emeleti termeit. Ennek ára 1500 forint/nap/fő.

Megújították a képviselők a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet is, amelyhez az alpolgármester további szigorítást javasolt (vasárnap egyáltalán ne lehessen hangos munkát végezni), de ezt végük a képviselők leszavazták. Tíz és dél között vasárnap is mehet a benzines fűnyíró. 

Egyhangúlag megalkották az idei szociális tűzifa-rendeletet, 98 erdei köbméter tüzelőt vásárol az önkormányzat a télre a rászorulóknak és hatezer forintra emelték a 70 év felettieknek juttatott karácsonyi csomagok értékét. 

Ugyancsak egyhangúlag tettek eleget a kormányhivatal tiszteletteljes kérésének, hogy megszüntessék a közúti tömegkorlátozásról szóló rendelet bizonyos szakaszait: törvénysértő ugyanis pénzt kérni a nagy terhet cipelő teherautósoktól vagy azok megrendelőitől. A vonatkozó passzust megszüntette a testület, a bevételt más módon pótolják a költségvetésben, de ennek módjára még konkrét javaslat nem született. 

A lejárt határidejű határozatokról szóló beszámoló is egyhangúlag átment. 

A polgármesteri beszámolóval kapcsolatban Poldauf Gábor képviselő megköszönte az útfelújítást a Magyar Közútnak, egyben a cég figyelmébe ajánlotta a Szokolyai út egy részét, ami szintén balesetveszélyesre romlott. Neubauer Rudolf elmondta, hogy a Vilcsek-ház előtti szakasz megújítását másfél-két éve szorgalmazza, többszöri egyeztetés után most ért el a kivitelezésig az ügy. A polgármester szerint november elején kész lesz a Patak-vendéglőnél lévő gyalogátkelőhelynél feltöredezett betonjának kijavítása is, ami szintén a Magyar Közút területe. 

Arról nem esett szó, hogy mikor kap burkolati jeleket a felújított szakasz.

Szintén Poldauf képviselő jelezte, hogy a képviselőknek megküldött jegyzetekben szó van egy módosított iskolaterveről, amely ugyan nagyobb, immár szabványos kézilabdapályát mutat, de két szakteremmel kevesebb van benne. Neubauer Rudolf polgármester a válaszában elmondta, hogy a kivitelezőnek (ez az állami BMSK) minden a képviselők által korábban felvetett javaslatot időben közvetített, a módosított tervek azonban ezeket csak részben tartalmazzák, ezt jelezte is a céggel folytatott tárgyaláson.

Közben, ahogy mi is megírtuk, a Pest megyei iskolafejlesztéseket az állam kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította. (Ez az érdekérvényesítés szempontjából inkább hátránynak tűnik – a szerk.) Ugyanakkor ezekről a tervekről egyelőre bővebb információt nem sikerült szerezni, úgy tudni, hogy egy online konferencia screenshotjai, amiket a polgármester készített. Az iskola műszaki tartalmának és küllemének változásáról hírt adunk, amint többet és biztosat lehet tudni. 

Krebsz Botond képviselő ezután a rendészeti társulás ügyének alakulására, illetve a folyamatban lévő pályázatok állására kérdezett rá. A fizetős parkoló kialakítása

A polgármester szerint a rendészeti társulás következő rendes ülése novemberben lesz, így akkor jelzik majd, hogy például mezőőri járulékot nem vezet be Kismaros. A folyamatban lévő pályázatokról pedig a következő, már előkészítés alatt lévő ülésre részletes tájékoztató készül. Négy igen, egy nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.  

Ezután jöttek az önkormányzatot, a települést és a lakosságot érintő aktuális ügyek, benne a Dunapartról és annak csónakos használatáról, a Magyar Falu programban nyert eszközbeszerzésekről, szárvágóval, zárt kabinnal, lukfúróval. Lesz például elektromos kisautója a településnek egy pályázatból erre tettünk szert. 

Eszközbeszerzésekkel zártak a képviselők, a jegyző a bölcsődei napelemek és eszközök beszerzésével, valamint a MűvHáz felújításával kapcsolatos ajánlatokról adott tájékoztatást majd kérte a képviselők döntését. Mindhárom esetben egységes, támogató döntés született. 

Lakatos Péter