Villámkérdések villámválaszokkal

0
881

Hiánypótló kérdezz-felelek következik, amelyben három kérdésre, a szombati óvodai étkeztetés, a kóbor ló és a csattogó rács problémájára kínálunk válaszokat.

villam

Mi lett a ló-üggyel?

Nemrég volt szinte napi téma, hogy egy fehér ló rendszeresen felbukkan Kismaroson. Sokan látták a Liget, Liliom, Rózsa utcák illetve a Zrínyi utca környékén. Az állat barátságos volt, de azért sose lehet tudni. Jobb, ha ismerjük az állat eredettöténetét.

Nos, a lóról kiderült, hogy verőcei illetőségű. A gazdi nem trehány, nagyon jó körülmények között tartja az állatot, elzárva. De van egy embertársa, akivel kevésbé jó viszonyt ápol, mint az állataival. Ez az embertárs engedi ki rendszeresen a lovakat, mintegy bosszúból. A legutóbbi információink szerint a rendőrség tud az esetről, tesznek az ügy érdekében.

Hogy lesz az óvodai étkeztetés a munkanapos szombatokon? 

Az idén is lesz olyan munkanap, amely szombatra esik – ledolgozandó egy korábban vagy később munkaszüneti napnak kiadott munkanapot. A tervek szerint az óvoda munkanapos szombatokon nyitva lesz. Ha a gyerekek ellátását az ÉDTE Kft, mint jelenlegi ellátó nem tudja megoldani ezeken a különleges napokon, akkor a mostani állás szerint alternatív helyről rendelnek majd ételt a gyerekeknek és kiszámlázzák az ÉDTE Kft felé.

Ez a megoldás természetesen nem költséghatékony az ellátó szempontjából, vagyis nem tudom elképzelni, hogy egy cég – anyagi veszteséget vállalva – nemet mondjon a munkanaposított szombatokra és átengedje az étkeztetést ezeken a napokon egy külsős ellátónak.

Mi a helyzet a csattogó ráccsal?

A Szokolyai úton lévő, a vasúti felüljáró alatti rácsot végül megnézte egy szakember és nem csak az aktuálisan kiérkező útjavító munkások ötlöttek ki – mint utólag mindig kiderült – időszakos megoldást.

Kiderült, hogy a csattogó rács azért csattog, mert maga az út nincs szintre hozva a két oldalán. A hiba tehát konstrukciós. Ráadásul maga a rács egy nagyon jó minőségű darab, amelynél ilyen hibának elő sem szabadna fordulnia, ám az útépítők a beépítésénél egy sajátos megoldást választottak. A tartószerkezetet egy saját készítésű szerkezettel pótolták. Nem az eredeti alkatrészeket használták, hanem egy barkácsmegoldással éltek.

Talán azért, mert az út egyik és másik oldala nem volt szintben. Egyik hiba hozta a másikat, örökös kellemetlenséget és zajos, csattogó forgalmat okozva ezzel.

A szakmai felmérés után az ígéretek szerint hamarosan megindul az átépítés is.