Zárva a Nyugati: Rákospalota a jobb választás

0
916

Július ötödikéig zárva a Nyugati pályaudvar. Beutaztuk az összes számba vehető útvonalat és a szerkesztőség úgy találta, hogy Rákospalotánál nincs jobb opció a hazajutásra. A belvárosba érni – az eredeti menetrendhez képest – 30-50 perc késéssel lehet.

A nagy pályaudvar lezárása miatt a vonatok Budapesten a Rákospalota-Újpest vasútállomáson állnak meg először, aztán Zugló vasútállomáson, végül Kőbánya-Kispesten. Attól függően, hogy az ember hova igyekszik, befelé bármelyik megállóhely jó lehet – értelemszerűen azt kell választani, amelytől a végső úticél könnyedén megközelíthető.

A BKV Rákospalotán menetrendbe állított új villamospótló autóbuszokat, amelyek az állomás mellől közvetlenül Újpest központjába viszik a vonatról érkezőket. Onnan a hármas metró (M3) vonaláról és annak kapcsolódásairól már könnyedén elérhető Budapest bármely rész. A Nyugati pályaudvarhoz bejutni mintegy fél óra késéssel lehet az eredeti menetidőhöz képest.

rakos-nyugati

Zugló vasútállomásnál a 7-es buszcsalád vonala, illetve az erről a vonalról gyorsan elérhető M2 lehet jó megoldás bármely úticél gyors elérésében.

Hazafelé azonban mindenképpen Rákospalotai felszállást javaslunk. Arról a vasútállomásról ugyanis közvetlen járatok indulnak, amelyek megbízhatóan közlekednek, ellentétben a Ceglédről érkező, Zuglón át Rákospalotára, majd Szobra induló vonatokkal.

közvetlen
Alul, pirossal keretezve a Rákospalotáról indított vonat, felette a Ceglédről érkező. Forrás: MÁV online menetrend

 

A Kőbánya-Kispestről, majd később Zuglóból induló vonatok jellemzően késnek. Az elmúlt három napban volt, hogy 40 perces csúszással értek a Zuglói megállóba. Ezek a Szobra tartó vonatok jellemzően Ceglédről érkeznek és már Budapestig összeszedhetnek némi késést. A Budapesten belüli vasúti közlekedésben néhány vonatnak elsőbbsége van, ez további csúszásokat okozhat.

Előfordult, hogy a menetrendben jóval korábbra jelzett, Cegléd felől Szobra tartó vonat még el sem indult Újpestre, amikor e sorok írója már rég hazafelé tartott egy későbbi, ám Rákospalotáról indított szerelvénnyel.

A MÁV honlapján található keresőben egyébként a menetrendi információk folyamatosan frissülnek, jól követhetők a késések is.

Androidos okostelefonra a TELvira alkalmazást ajánljuk, ebben szintén percre pontosan frissülnek az adatok. A használatához természetesen aktív internetkapcsolat szükséges.

telvira 01telvira 00