Lakossági fórumot tartott a DTkH, a Kismaroson is a hulladékkezelésért felelős regionális cég. A cég, amely a Zöld hidat váltotta és amelyet hamarosan levált a Mol, mint hulladékgazdálkodó – legalábbis más nem nagyon jelentkezett az egyre centralizáltabbá váló hulladékkezelés elvégzésére Magyarországon. A váltás és a teljesen új Nemzeti Hulladékkezelés bevezetése jövőre datálható, egyelőre azonban, ha gond van a kukaürítéssel, akkor a DTkH-hoz kell fordulni.

Ezt a cég is tudja, így maga a regionális szolgáltatás vezetője érkezett Kismarosra a múlt héten, hogy töviről-hegyire képet adjon arról, hogy és miért úgy működik a szemét elszállítása, ahogy minálunk működik.

Feigl Ferenc elmondása szerint a lényeg: ennél jobbat, ebben a rendszerben, ilyen áron kihozni nem lehet. Hozzátette azt is, hogy a DTkH innovatív megoldásokkal reformálta meg a korábbi konstrukciót, tehát a rendszer egyszerűbb lett és még hatékonyabb is. Valamint korszerű és fenntartható.

Az okfejtést az alábbi videó első húsz percében végig is követhetik.

Neubauer Rudolf polgármester a megnyitóban elmondja, hogy a regionális, önkormányzatok közötti hulladékgazdálkodási együttműködésben nemrég lett volna közgyűlés, ahol dönteni kellett volna, azonban olyan kevesen voltak jelen, hogy nem volt határozatképes a testület.

A hulladékgazdálkodás egy újabb csavart kap – ezzel kezdte a szemétszállítás regionális felelőse a beszédét. Mint mondta, jövőre  nem az önkormányzatokkal szerződnek majd a hulladékgazdálkodó cégek, nem is személyesen a polgárokkal, hanem vélhetően a Mol-lal.  35 évre. A hazai olajvállalat lesz a csúcsszerve az üzemanyag mellett a hulladékgazdálkodásnak is, vagyis alá tartoznak majd az eddig velünk közvetlen kapcsolatban lévő hulladékkezelő cégek.  Az önkormányzatok szerepvállalása azután teljesen eltűnik a rendszerből.

A Mol azokkal szerződik majd, akik eddig is jól teljesítettek, illetve akik illeszkednek a koncesszor, vagyis a Mol elvárásaival. Feidl Ferenc a videóban arról beszél, hogy a DTkH pillanatnyilag nem ilyen jól teljesítő. Ugyanakkor kiemeli azt is, hogy a jogszabályban meghatározottakhoz képest eddig is túlteljesítettek a lakosok felé, a közszolgáltatási szerződésben voltak abba nem szükséges pontok, de voltak olyanok, amelyek hiányoztak, pedig benne kellett volna lennie. A változás oka ez.

Milyen változás?

Szelektíves zsákot például nem kellett volna adni, ezt a tulajdonosnak kell beszerezni. A hulladékkezelő csak azt vállalja, hogy elmegy érte. Kistelepüléseken nem kellene háztól vinni a zöldhulladékot, most egységesen mindenhol bevezetnék – nálunk ebben nem lesz változás. A szelektíves zsákoknál azonban biztosan áttérünk arra a metódusra, hogy szelektíves zsák nem megy házhoz, csak a begyűjtőautó. A zsákról vagy akár egy szelektíves kukáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Hozzátette, hogy ennek nem az a célja, hogy a lakosságra újabb terhet tegyenek, mert bármilyen áttetsző zsákban kitehető a szelektív hulladék.

Ugyanakkor kaphatóak lesznek „Csomagolási hulladék” feliratú zsákok, amiket a boltokba ők 33 forintos áron juttatnak el, ennél valószínűleg valamivel drágább lesz a végfelhasználói ár.

Mint mondta, a szerződések módosításának célja, hogy a szolgáltató a saját kötelezettségeire koncentrálhasson, vagyis javuljon a szolgáltatás minősége. Vagyis akkor vigyék el a szemetet, amikor ígérik.

A nyaralótulajdonosok kapcsán arról beszélt, hogy három megoldást biztosítanak nekik a jövőben. Az egyik lehetőség, hogy közszolgáltatói szerződést köt, teljes évre. Ebben az esetben nem csak a kommunális hulladékot viszik el a házától, hanem a zöldet és a szelektívet is.

A másik lehetőség, hogy csupán hat hónapra veszik igénybe a szolgáltatást. Ehhez minden hétre kapnak érvényesítő matricát, de nem tartozik hozzá sem a szelektív házhoz jövő elszállítása, sem a zöldhulladék elvitele.

A harmadik lehetőség, hogy nem köt semmilyen szerződést, ebben az esetben feláras zsákokat vásárolhat. Ezek emblémás zsákok, külön a kommunális, a szelektív és a zöldhulladék elhelyezésére. Ebből bármennyit vásárolhat, a szolgáltató elviszi.

Lakatos Péter