A bennünk élő falu – A Childhood Remembered 

0
622

A Vajdaságban született, Amerikában élő, Luisa Lang Owen szerző háborús visszaemlékezését Tax Ágnes fordító mutatta be a kismarosi Sváb Emlékezet Centrumban az idei Múzeumok Éjszakáját megelőző csütörtök este. A sváb családba született Luisa történetéhez a fordító az Élni muszáj (2017) című dokumentumfilm angol és német fordítása kapcsán jutott el, amely a második világháború végén Kismarosról a Szovjetunióba, málenkij robotra elhurcolt civileknek, sváb származású személyeknek állít emléket.
Luisa is sváb, de nem a Dunakanyar, hanem a Délvidék szülötte.
Az ő története is második világháborús szenvedéstörténet, de nem fiatal felnőttként élte át azt, hanem gyerekként, mindössze tízéves kislányként. Ahogyan a Dunakanyarban a svábok többnyire zárt közösségekben ugyan, de paraszti életükben nem háborgatva éltek a második világháború előtt és még az alatt is sokáig, ugyanúgy éltek Luisa születésekor a Bácska-Bánátban – még Trianonnal a hátuk mögött is békében – a falubéli nemzetiségek együtt egymás szokásait, nyelvét ismerve, a mindennapokban használva.
Ennek a békének lett egyszerre vége itt is és ott is. A Duna-menti svábok, fiatal lányok és fiúk kényszermunkatáborokba kerültek a Szovjetunióba évekig tartó értelmetlen munkára ítélve. A vajdasági svábokra más sors várt: megszokott környezetükből őket is kiszakították és eredeti lakóhelyüktől nem túl messze, koncentrációs táborokba kerültek. A mindenükből kifosztott kiszolgáltatott, védtelenné tett, állandó fenyegetettségben tengődő üldözöttek egyike volt Luisa.
A kitelepítés, a koncentrációs tábor, majd kényszermunkatábor túlélőjeként – először
Németországba, majd Amerikába menekítettként írta meg visszaemlékezéseit felnőttként fia, unokái és dédunokái számára angol nyelven akkor, amikor Európában ismét háború folyt: a délszláv háború idején. Magyarországi rokona ajánlotta Tax Ágnesnek fordításra a kötetet, akivel Ági az Élni muszáj film kapcsán nyelvi lektorként konzultált.
A kismarosi könyvbemutatóról szóló tudósítás a vajdasági Hét Nap című online újság Barangoló című rovatában jelent meg Martinek Imre jóvoltából a helyszínen készült fotókkal illusztráltan:
https://hetnap.rs/cikk/A-bennunk-elo-falu-a-tulelok-es-mindazok-emlekezetere-akiknek-nem-adatott-meg-elni-44183.html?fbclid=IwAR2OUaQf5AZCjZBtB81G0FFY1eaELEG8GIGscyxmgxAaRchAGGX8S3TlFrk

A kötetet a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat adta ki, Tax Ágnes szerte az országban könyvbemutatókat tart, hogy minél több emberhez eljusson Luisa Lang Owen memoárkötetén keresztül a szerző, és sok ezer sorstársának alig ismert története. További információk a történetről itt találhatók: http://www.abennunkelofalu.hu, ugyanitt a könyv is megrendelhető.

Néder Sarolta
Kismarosi Falumúzeum Alapítvány