A biológiai szúnyoglárva-gyérítést követően a csípőszúnyogok kémiai gyérítését is elrendelte a Katasztrófavédelem

0
990

A Duna júniusi áradását követően fokozott népegészségügyi kockázata van az ártéri pangó vizek okozta szúnyoginváziónak. A folyóparti településeken június végéig három ütemben gyérítik a vérszívókat.

Az önkormányzat június 14-i írásos tájékoztatási kérelmére érkezett válasz alapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja 2024. június 14-én és június 17-én földi biológiai gyérítést végzett a Dunakanyar régióban, mely Kismaros községet is érintette. A szakértői vizsgálatok eredménye alapján azonban Kismaroson földi kémiai szúnyoggyérítésre is sor kerül.

A feladat elvégzésére kijelölt Szerocor Konzorcium az alábbi tájékoztatást adta:

 • A földi kémiai védekezés 2024. június 25-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2024. június 26-27.
 • Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.
 • A lakosság részére javasolt intézkedések:
  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni, vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
 • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Az önkormányzat hivatala a tervezett munkálatokról a nyilvántartása alapján értesítette a méhészeket.

Kismaros önkormányzata az illetékességi területén, saját hatáskörben, saját költségvetése terhére nem végeztet szúnyoggyérítést, a június 25-i védekezést pedig igénybe veszi.

A BM OKF GEK igazgatósága az önkormányzatnak írt válaszlevelében kitért arra is, hogy a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé tartozik a környezet-egészségügy, azaz többek között a rovar- és rágcsálóirtás. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 36§ (2) bekezdése szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell.

Neubauer Rudolf