A falut jól kell védeni – interjú Neubauer Rudolf polgármesterrel

2
1697
Árvíz 2013, Neubauer Rudolf

Az árvíz és telkek értékcsökkenése ellen is védekezünk a most bemutatott a tervekkel – mondta a Kikiáltónak Kismaros polgármestere, akivel a júniusi, árvízvédelmi terveket bemutató fórum után ültünk le beszélgetni. Neubauer Rudolf szerint az idők próbáját kiálló, mindenki számára kielégítő megoldás születhet.
– A tervezett gát duplán vagyonvédelmi intézkedés a részünkről. A 2013-as rekord méretű árvíz után a nagyvízi meder tervét módosította a Vízügy. Szinte minden addigi védekezési terv érvényét vesztette a korábban sosem látott árhullám miatt.
A hatóság erre hivatkozva azt szerette volna, ha Kismaros történelmi főutcájának, a Kossuth Lajos utca telkeinek jelentős része ártérként szerepel az új rendszerben. Ez a tulajdonosoknak hatalmas értékcsökkenést okozott volna, amelyet az önkormányzat nem akart elfogadni. Lakossági fórumot hívtunk össze emiatt, ahol az érintett tulajdonosokkal közösen hoztunk döntést. Megvédtük a telkeket attól, hogy elértéktelenedjenek, cserébe azonban Kismarosnak vállalnia kellett a hatóság felé, hogy megvédi az ingatlanokat. Ennek a védekezésnek a terveit készíttettük most el, hiszen a hatóság nem fogadta volna el, ha odaírjuk, hogy kell százezer homokzsák és ötezer katona, ha jön a víz. A tervvel számukra is megnyugtató, szakmailag kifogástalan megoldás született.

árvíz fórum 2017 június Neubauer Rudolf polgármester
– Mit szóltak a tervekhez az érintettek?
– Miután a tervek elkészültek, mindenképpen be akartuk mutatni a faluban élőknek, hiszen több megoldást is ajánlott a tervező, Bartha Ákos. Szerettem volna, ha az árvízzel küzdő emberek pontosan látják, hogy melyik megoldás miért jó. A júniusi fórumon nagyon konstruktív volt a hozzáállás, legalábbis én így tapasztaltam. Azt hiszem, hogy jól fogadták az emberek a terveket, érzik benne a saját és a családjuk biztonságát.
– A képviselő-testület azóta döntést is hozott. Mi lett a végleges álláspont?
– Figyelembe vettük a kismarosi emberek véleményét és a szakmai indokokat is. A vízügy által is ajánlott és támogatott terv lett a nyertes elképzelés, amely megvédené a termőföldeket is. Egy esetleges árvízkor tehát a konyhakerteket sem érné kár. Ugyanakkor Philipp Frigyes főépítészt arra kértük, hogy a készülő települési koncepcióban gondolja végig azt a lehetőséget is, mi lenne, ha a lakótelkek aljába telepítenénk a gátat.
– Sokan tartanak attól, hogy a gát elcsúfítja majd Kismarost.
– Egy ilyen építmény biztosan megváltoztatja a falu és a Duna kapcsolatát, hatással van a település képére, de miért kellene úgy gondolni erre, mint ha eredendően rossz lenne? Ha éppen nem a dolgát végzi, vagyis távol tartja az árvizet a falutól, akkor egy szépen füvesített földgát sok lehetőséget tartogat. Például megújíthatja a dunai látképet a falu határában, amit akár közösségi vagy turisztikai szempontból is érdemes megvizsgálni.
– Viszont a gát drága, a falu önerőből nem tudja finanszírozni. Hogy lesz ebből valóság?
– Jelenleg nincs pályázat árvízi védekezésre. Abban reménykedhetünk, hogy a Dunakanyarban lassan teljessé váló árvízvédelmi rendszerrel Kismaros is megkapja annak lehetőségét, hogy egy részben állandó, részben mobil védműrendszer pályázatból megvalósítható kiépítésével hosszú távon, biztonságosan megvédhessük az árvízzel veszélyeztetett családjainkat és házaikat. Ha lesz pályázat, és felkészültek vagyunk, akkor minden esélyünk meglesz arra, hogy a terveinkből valóság legyen. Mi készen állunk.

 

Az árvízvédelmi koncepciót készítő vízügyi mérnökkel, Bartha Ákossal készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.