A közmeghallgatásról

0
741
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasárnap tartotta éves közmeghallgatását a kismarosi képviselő-testület a Művelődési Házban. A közmeghallgatás egyben testületi ülés is volt, bár a képviselők nem voltak jelen teljes létszámban. Folly-Ritvay Zoltán hiányzásának okára rögtön a közmeghallgatás elején fény derült, a képviselő ugyanis lemondott a faluvezetésben betöltött posztjáról. A képviselő korábban a Települési Részönkormányzat elnöke, mostani lemondásáig pedig a Településfejlesztési Bizottság elnöke is volt, számos feladatot végzett el a település érdekében. Neubauer Rudolf polgármester az egybegyűltek előtt felolvasta a képviselő lemondó levelét, amelyet a cikk végén letölthető jegyzőkönyv mellékleteként olvashatnak el.

Polgármesteri beszámoló

Ezután a polgármester röviden számot adott az elmúlt egy év történéseiről. A beszámoló szerint 23 ülésen 130 határozat és jó néhány új rendelet vagy rendeletmódosítás született. A polgármester kiemelte, hogy megszületett Kismaros hosszútávú fejlesztési terve, megalkották az öt évre szóló gazdasági programot és még decemberben változik a vagyongazdálkodás is. Ezzel kapcsolatban Neubauer Rudolf úgy nyilatkozott: nem lesz könnyű a gazdálkodás szinkronban tartása, de jó eséllyel előre fog lépni a falu.

A település költségvetésével kapcsolatban elhangzott, hogy bár nem sikerült hibátlanul az első év, mégis többlet van a költségvetésben. A polgármester azt mondta: 75,5 millió forinttal nyitották az évet, a főösszeg most 167,5 millió forint – ebben benne vannak a pályázaton nyert összegek is. Az önkormányzati vagyon a polgármester tájékoztatása szerint 867 millió forintról 927 millió forintra nőtt, amely 63 milliós vagyonnövekedést jelent.

Utak, szemétszállítás, közvilágítás

A közmeghallgatáson a legtöbb kifogás a fenti három témában érkezett a képviselő-testület felé. A polgármester először az írásban feltett kérdésekre válaszolt. Egy kismarosi polgár kifogásolta, hogy az önkormányzat alkalmazásában álló munkásokat látott dolgozni magánterületen. A polgármester szerint ha történt ilyen, az megengedhetetlen. Az ilyen eseteket ki kell vizsgálni és megfelelően szankcionálni, amennyiben ez munkaidőben történt.

Szintén írásban érkezett kérdés a Szokolyai úti járda kapcsán. A polgármester szerint az Ófalut Börzsönyligettel összekötő gyalogos járda évek óta fájó hiányosság, de a testület elkötelezett a megépítése mellett. A járda hiánya azonban több helyen is problémát okoz. A Mély úton maga az út is meredek, ráadásul aszfalt nélküli, egy ottani lakos szerint a gyalogos közlekedés életveszélyes. Nem csak télen, de akár száraz, meleg időben is.

A szemétszállításra is érkezett panasz, az utóbbi időben ugyanis több helyen előfordult, hogy a kirakott kukát nem ürítették a Zöld Híd emberei az érvényesítő matrica hiányára hivatkozva. Szintén gondot okozott az, hogy mi az amit a kukába bele lehet tenni, a hamut és a salakot ugyanis állítólag tilos. Erre hivatkozva nem ürítették ki néhány panaszos kukáját. A szemét elszállításával sokaknak akadt gondja, szerencsés lett volna, ha a szemétszállító cég képviselője is jelen van a közmeghallgatáson, de a jegyző tájékoztatása szerint nem tudtak eleget tenni a meghívásnak.

A szemét azonban nem csak a kukákkal kapcsolatban, de a falu közterületein is problémát okoz. A hulladékgyűjtők alkalmatlansága ugyanúgy felmerült, mint az, hogy a zöldövezeti területeken rendre felbukkannak sitt és szeméthalmok. Teherautónyi építési törmelék és egyéb hulladék kerül az árkokba, a szemetelőket nem riasztja el a kihelyezett térfigyelő kamera sem.

Újra felmerült a nyílttéri égetés, mint probléma. Sokan hagyják figyelmen kívül az előírásokat, de még többen szenvednek az égetések okozta füsttől.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sportcsarnok melletti híd hiányosságait is orvosolandónak gondolták néhányan, a híd járófelülete ugyanis – főleg hidegben – csúszós. Krebsz György képviselő szerint az idő orvosolni fogja ezt a problémát, hiszen ez a megoldás más helyeken is bevált és működik, a rácsos felület befog kopni, és akkor már nem lesz annyira csúszós.

Előkerült a Vajketacker beépíthetőségének kérdése is, amellyel a Kikiáltó novemberi számában külön is foglalkoztunk, a Kismaros Arca program kapcsán. Az ottani földtulajdonosok egyhangúlag a terület beépíthetőségét szorgalmazzák, az önkormányzat azonban a település rendezési tervének, arculati tervének végső kialakításáig nem kíván a kérdésben állást foglalni.

A közvilágítással kapcsolatban az Ófaluból és az üdülőterületekről egyaránt érkeztek kifogások. Helyenként egy-két lámpa kihelyezése is orvosolná a problémát a lakosok szerint, máshol azonban összetettebb megoldásra, nagyobb beruházásra van szükség.

A közmeghallgatás összefoglalójaként a polgármester az összefogást hangsúlyozta, egyben arra biztatott mindenkit, hogy osszák meg a problémáikat a falu vezetésével, hogy megfelelő megoldást találjanak a rendezésre.

A Közmeghallgatás hivatalos jegyzőkönyve ide kattintva olvasható el.