A lila frakk és a citromsárga csokornyakkendő

0
454

Tudtátok?

Költőóriásunk előszeretettel hordta ezt a szín-és ruhakombinációt. Ez volt az egyik, eddig általam nem ismert, és abszolút meghökkentő információmorzsa a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállításán.
A bicentenáriumra megálmodott busz január 24-én este gördült be a sportcsarnok parkolójába, hogy 25-én korán reggel a két múzeumpedagógus frissen és felkészülten tudja fogadni az érdeklődők sokaságát.
Az egynapos ittlét alatt (sajnos csak ennyi idő jár egy-egy pályázó kistelepülésnek) közel 200 fő tudta megtekinteni a rendhagyó tárlatot, s azt hiszem, mindenki elégedetten hagyta el a busz fedélzetét.
Többek közt a Vilcsek Gyula Általános Iskola teljes felső tagozata nyert bepillantást Petőfi Sándor rövid, de annál tartalmasabb életének, s munkásságának egy-egy fontosabb szakaszába, s tehették mindezt egy rövid előadáson túl, a busz interaktív részeit önállóan felfedezve.
Kinyitható, mozgatható, elfordítható, kihúzható, megkukucskálható, elolvasható volt minden darabja a kiállításnak, s ezeket nagy örömmel keresgették, s lelték meg a látogatók. A kihelyezett tableteken kvízezni lehetett, kollázst készíteni korabeli tárgyakból, de információt találhattunk a költő vándorlásairól, illetve a tárlat felépülését is nyomon tudtuk követni, fotókkal dokumentálva.
Egy szó, mint száz, a Petőfi Irodalmi Múzeum az Arany 200. vándorkiállítása után ismét maradandót és egyedit alkotott, s nagy örömmel tölt el, hogy Kismaros ismét részese lehetett ennek a különleges kalandnak.

 

Csadó Klaudia Bernadett