A vaddisznó ügy

0
1832

Tisztelt Börzsönyligetiek!

 

Az elmúlt időszakban településünk börzsönyligeti részéről megszaporodtak a szinte rendszeresen megjelenő vaddisznókkal kapcsolatos bejelentések. Ezzel kapcsolatban szükségesnek tartjuk tájékoztatni az ott lakókat tennivalóikról és a vad visszaszorítása érdekében tett intézkedéseinkről.

A vadon élő állatok általában kerülik a lakott helyeket, a lakott terület határán akkor jelennek meg, ha ott megfelelő életfeltételeket, búvóhelyeket, táplálékot remélnek. E vonatkozásban Börzsönyliget jelentős erdősültsége miatt szinte állandóan kitett a vad megjelenésének.

Ehhez azonban az ott lakók a háztartási hulladékok nem megfelelő kezelésével, az ingatlanok kerítéseinek, növényzetének elmaradt rendszeres karbantartásával, esetenként a vad etetésével is hozzájárulnak, a vaddisznó megszokja ezt a környezetet, és oda rendszeresen visszajár.

Különösen fontos tehát, hogy a háztartási hulladékot megfelelően kezeljék, semmiféle táplálékforrást ne biztosítsanak, etetésre sem közterületen, sem az ingatlanon belül táplálékot ne helyezzenek el.

A vaddisznó megjelenésének visszaszorításában tehát az ott lakóknak is jelentős szerepük van, a vadászatra jogosult társaság, a lakott területen kívül – a vadászterületen – vállalhat szerepet a vad lelövésével, folyamatos vadászatokkal, különösen a téli időszakokban hajtóvadászokkal.

Lakott területen belül vadászfegyver használatát törvény tiltja. Rendkívüli esetekben, amikor az ott lévők élete, testi épsége veszélyben van, az illetékes rendőrkapitányság vadászfegyver használatát engedélyezheti. A Váci Rendőrkapitánysággal folytatott egyeztetés alapján megállapítható, hogy Börzsönyligeten a terület sűrű beépítettsége miatt a vadászfegyver használata jelentős biztonsági kockázattal járna, ezért azt a rendőrhatóság nem engedélyezné.

Közös elhatározásunk, hogy a külterületen a vadászatra jogosult Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság a vadászterületen elhelyezett szórók és magaslesek telepítésével – intenzívebb vadászattal – igyekszik megakadályozni a vad lakott területre jutását, az önkormányzat a közterületek megfelelő kezelésével, az elhanyagolt kertek tulajdonosainak a telkek megfelelő kezelésére történő felhívásával járul hozzá a búvóhelyek, élelemforrások csökkentéséhez.

 

Kismaros, 2016. szeptember

Kemenes Miklós                                    Neubauer Rudolf                             Dr. Horváth Péter

a vadásztársaság elnöke                         polgármester                                         jegyző