Ahogyan Kismaroson megemlékeztünk

0
709

Egy nap alatt két helyszínen is megemlékezhettünk az 1848-as eseményekről Kismaroson.

Ragyogó időben, délelőtt 10 órakor a „postapark”-ban gyűlt össze egy kisebb (vagy inkább nagyobb?) tömeg, ahová a Kis Morgó Óvoda óvodásai és a Vilcsek Gyula Általános Iskola diákjai mellé végül rengetegen becsatlakoztak.
Az esemény az ovi elől indult, ahonnan dalolva vonultak le a gyerekek a helyszínre.
Itt Ógel János és Láng László (a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tagjai) a huszárok ruházatáról tartottak bemutatót. Ezután az óvoda Süni csoportja verset mondott, majd Finta Bernadette és Viski Tamás kalotaszegi táncot adtak elő.
Zárásként pedig, igazi forradalmi hangulatot teremtve, a sokadalom együtt szavalta el a Nemzeti dalt.

Délutánra az időjárás kissé barátságtalanabbá vált, s szemerkélő esőben ugyan, de 16:30-kor a szokásos módon felkerültek a Vilcsek-házra a koszorúk, amit Dabóczi Ákos (a Kismarosi Oktatásfejlesztési Alapítvány képviseletében), Nyúli Edina (a Vilcsek Gyula Általános Iskola igazgatója) és Magda Bálint (a Vilcsek Gyula Alapítvány titkára) helyezett el, ezzel is megemlékezve iskolánk névadójára.
Beja Janka, hetedik osztályos tanuló, Áprily Lajos: A kor falára című versét szavalta el.

17 órakor a Sportcsarnokban vette kezdetét településünk „nagyrendezvénye”.
Az ünnepséget Neubauer Rudolf polgármester nyitotta meg, köszöntve a megemlékezőket, s forradalmi eszmékre, ugyanakkor békés megoldásokra buzdítva a fiatalokat.
Ezután a 6.b osztály adta elő ünnepi műsorát, mely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához is szorosan kapcsolódott. A felkészítő pedagógus Rusvay Balázs, aki a tőle megszokott profizmussal rendezte meg az előadást.
A program záró ceremóniája, mint minden évben, a Vilcsek-Díj átadása volt.
A Zelei Zsolt (a Vilcsek Gyula Alapítvány elnöke) által felolvasott laudáció után már sejteni lehetett, ki érdemelte ki ezt idén:
Ruff Eszter Kata, aki a nyolc év alatt mindvégig kitűnő tanuló volt, s sokszor és sokat tett hozzá az iskola, és a diákok életéhez.
Ezúton is gratulálunk neki!

 

Csadó Klaudia Bernadett
Fotók: Aradi Szilveszter és Csadó Klaudia Bernadett