Mozgalmasan indult az április nálunk, hiszen a magyar költészet napjára mindig izgatottan készülünk.
Április 6-án Győrffy Ákossal és Heinczinger Mikával találkozhattak az érdeklődők, akik mindenki nagy örömére a beszélgetés után zenéléssel zárták az eseményt. A remek hangulat megmaradt a rendezvény után is, még sokáig kötetlen közös párbeszédek folytak a könyvtárban és előtte.

Április 8-ra a Vilcsek Gyula Általános Iskolával karöltve szavalóversenyt hirdettünk a könyvtárban, ahova a suli előválogatója után is majd’ 40 gyermek érkezett. Jobbnál jobb verseket és előadásokat hallhattunk, s végül a zsűri három kategóriában osztott ki helyezéseket.
Ezúton is köszönöm Rusvay Balázsnak és Jakab Johannának, hogy segítségemre voltak ebben a nehéz feladatban.
Az 1.-2. évfolyamban I. helyezést ért el Constantinovits Johanna, a II. helyezést Béres Boglárka nyerte el, a III. helyezést pedig Horváth Anna kapta.
A 3.-4. évfolyamban az első Ruff Bence, a második Laufer Izabell, a harmadik pedig Bonifert Botond lett.
A felső tagozatból vállalkozók közül Dékány Alexandra lett a legjobb, akit Sárosi Anna követett, Horváth Nóra és Bálint Léna pedig közös előadásukkal a képzeletbeli dobogó harmadik helyén végzett.
A díjátadóra április 11-én került sor az iskolában, ahol ezután, nagy örömömre, részt vehettem az ottani költészet napi kvízen is.

A költészet napja kapcsán jelent meg még egy könyvtári felhívás március végén. Minden évben versekkel díszítjük fel Kismarost ezidőtájt. Idén Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmán leginkább a költőnő műveit vártuk, de minden más kedvenc verset is szívesen fogadtunk. Ezen ajánlások kerültek és maradtak kint faluszerte, hogy mindenki elolvashassa őket, egészen április végéig. Remélem sokak örömére szolgált!

Április 28-án Gondos Béla segítségével Boszniába utazhattunk. Előadónk a szokásos alapossággal és felkészültségével mutatta be az ország történelmi értékeit, amelyek közül több hazánkhoz is kapcsolódik.
A rendezvényt a megszokott módon vetítéses anyag és könyvvásárlási lehetőség is gazdagította.

Mese és novellaíró pályázat
Április 2-án született Hans Christian Andersen, s nem utolsósorban Csukás István is. Ezen alkalomból mese-és novellaíró pályázatot írtunk ki, mely az „…írjuk együtt!” címet viseli s amelyre május 1-ig lehetett beadni a elkészült műveket. 2015-ben került sor az első ilyen pályázatra, ami sikeresen zárult, s az arra érkezett alkotásokból kiadvány született. Idén tehát már másodszor kaptak lehetőséget amatőr tehetségeink, hogy csillogtathassák tudásukat, kreativitásukat.
A pályázatra 21 mű érkezett, s büszkén jelentem, a Vilcsek suli diákjai is igen szép számban, konkrétan tizenhárman képviselik az iskolájukat.

Csadó Klaudia Bernadett