Az időjárás is kegyes volt hozzánk, csodaszép idő kerekedett vasárnap reggelre, így a 2022-es év május 1-i rendezvénye már reggelről jól indult, s mi izgatottan készültünk, rendeztünk és vártuk, hogy kezdetét vegye az idei majális. Ezalatt a művház senior ping-pong klubja és a közterület felügyelők figyeltek a környék biztosítására, amit ezúton is köszönünk nekik.

Az egész falut megmozgató esemény a Maibaum-nál kezdődött, ahol Nagy Andrea, a Művelődési Ház intézményvezetőjének szavai után Neubauer Rudolf köszöntő beszéde következett. A polgármester az érdeklődőkön kívül külön köszöntötte az édesanyákat is, hiszen idén a május elseje egybeesett az anyák napjával.
Ezen a helyszínen a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Kis Morgó Óvoda és a Vilcsek Gyula Általános Iskola nemzetiségi műsorai után, a Marus Hagyományőrző Tánccsoport lépett fel, majd a sokadalom a Sportcsarnokban és környékén folytathatta a majálisozást.
Odabent Hertel Szilvi ovis és iskolás néptáncosai, majd Borz Berta Fényecske néptánccsoportja nyitotta a sort, mindeközben a pályán népi játszóház vette kezdetét. A két néptánccsoport között, ahogyan azt Körömi Feri bácsitól megszokhattuk, elszavalt egy saját költeményt is. Erre a napra a „A marosi réten” című versét választotta.
A bemutatók után Borz Berta vezetésével táncba hívták a vállalkozó kedvű közönséget.
Kivonult a Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is, akik lehetőséget biztosítottak a gyerkőcöknek élményautózásra a szirénázó tűzoltó szerkocsival, míg Tóth Lívia és a szokolyai Bogárháti Mosoly Tanya lovagoltatást tartott.
A suli udvarára a Torony SE edzője, Kelemen Ákos ugrálóvárat állított fel, a karatékák a pályán sorversenyeket vezényeltek, valamint szüleik ételt-italt biztosítottak a majálisozók számára. A nyugdíjasklub sütikkel segített be a nagyérdemű étkeztetésébe.

Az iskola és a csarnok közt kismarosi kézművesek árulták szebbnél-szebb, és finomabbnál-finomabb portékáikat a rendezvény egész ideje alatt.
13 órakor a Semper Fidelis Állatvédő Alapítvány tartott előadást a felelős kutyatartásról, és egy bemutatóval is készültek a kiképzés rejtelmeiről, illetve adományozási és örökbefogadási lehetőség is volt az asztaluknál.

14 órakor Kőhalmi Ferenc bűvész varázsolta el a tisztelt publikumot, fergeteges hangulatot teremtve a csarnokban. Felnőtt és gyermek egyaránt hol tátott szájjal, hol hangosan nevetve figyelte a trükköket, amelyek titkaira sajnos nem derült fény. Az előadás végén Feri a csarnok előtt folytatta show-t, ahol az igazi rajongók kisebb hada vette őt körül továbbra is.
15 órakor a Hirabu SE harcművészeti bemutatója következett, ahol az egyesület vezetője, Vass Gergely beavatta a látogatókat az Iaido rejtelmeibe, majd betekinthettünk a japán tradicionális kardvívás eme különleges változatába.
15:30-tól a focipályára a Torony SE teljes kismarosi tagozata kivonult, és korcsoportonként mutatták be tudásukat az érdeklődőknek, miközben Kelemen Ákos edzőtől megtudtuk, milyen gyakorlatokat láthatnak az egybegyűltek, s hogy hogyan is történik a gyerekek felkészülése, felkészítése a versenyekre.
16 órától újra a csarnoké volt a főszerep, és természetesen a Pedrofoné, akik igazi rock and roll hangulatot idéztek a táncos lábú közönség nagy örömére. A másfél órás koncert után a csarnok és környéke lassan elcsendesült.

Méltó búcsúztatása volt ez a sok-sok gyermeket és rendezvényt kiszolgáló Sportcsarnoknak.

A nap nagy része a támogatás jegyében telt, klubjaink, egyesületeink saját működésükre fogják fordítani a befolyt összegeket.
A Művelődési Ház összes dolgozója köszönetet mond mindenkinek, aki hozzátett mindahhoz, hogy ez a remek nap tényleg jól sikerüljön.