Árhullám a Dunán – Kismaroson pénteken délután várható a tetőzés

0
196

Frissítés:

A 2024 06. 04. 21.58 órás előrejelzés alapján 494 cm-en tetőzik a Duna a nagymarosi vízmérce szerint.

A mai (2024. 06. 04.) előrejelzés alapján, a nagymarosi vízmérce szerint pénteken 19.00 órára, 515 cm, az elsőfokot meghaladó vízállás várható. Ez a decemberi árhullámnál, várhatóan magasabb vízállást jelent.

A kismarosi Duna-mező (Stukk) területén, illetve az alacsonyabban fekvő mezőgazdasági területeken számítani lehet a talajvízszint megemelkedésére. A Scheili-ároknál található átereszt a kismarosi településüzemeltetés már lezárta.

Az önkormányzat kapcsolatban van az Országos Vízügyi Főigazgatósággal is, folyamatosan követjük az árhullám levonulását.

Cikkünket frissítjük.

———————–

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mai tájékoztatója:

Budapesten a rakpartot is eléri az árhullám a hétvégén, I. fok felett tetőzik majd. A Duna vízgyűjtőjén tegnap leesett újabb csapadék hatására a folyó magyarországi szakaszán is magasabb tetőzések várhatók. A vízügy a friss kalkulációk alapján csütörtök késő estére számít a III. fokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál, ahová ma reggel több mint 60 szakember indult útnak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, hogy a Duna szigetközi szakaszán nyújtson segítséget a kollégáiknak a védekezésben.

A Duna felső vízgyűjtőjén kisebb intenzitással ugyan, de még kitartott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-20 mm eső hullott, ebből az Inn területén a vártat meghaladóan helyenként akár 100 mm-t is mértek. A jelenlegi előrejelzések szerint keleti irányba mozdul el a csapadék, így a következő napokban már számottevő mennyiséggel nem kalkulálnak az alpesi vízgyűjtőkön, egészen hétvégéig, amikor azonban újra csapadékosabbra fordulhat az időjárás.

A friss számítások alapján a Dunán Nagybajcsnál a III. fokot meghaladó tetőzést már csütörtökön a késő esti órákra várják a vízügyes szakemberek. Budapesten szombaton számíthatunk a tetőzésre az alsórakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpart lezárását is jelenti majd.

A hét hátralévő részében a Murán Letenyénél a II. fok körüli, a Rábán Szentgotthárdnál az I. fokot megközelítő, Körmendnél II. fok körüli, Győrött, Esztergomnál, Bajánál és Mohácsnál pedig az I. fokú szintet meghaladó vízállás várható. A Tarnán a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállásra számítanak a szakemberek.

A Duna szigetközi szakaszán az ár biztonságos levonulásának érdekében fokozott őrszolgálatot teljesítenek a vízügy munkatársai. A védekezés megerősítésére és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkájának támogatására 65 kolléga érkezett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól.

Az ártereken az évszaknak és a sok esőnek köszönhető dús növényzet lassítja a víz levonulását, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát.

A vízügy szakemberei a nap 24 órájában követik az adatokat, elemzik a német, osztrák és szlovák modelleket. A megerősített vízügyes őrszolgálat folyamatosan figyeli a folyót, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést.

Az alábbi honlapokon érdemes tájékozódni az országos helyzetről:

https://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_duna.html

http://www.ovf.hu/

http://www.kdvvizig.hu/

https://www.vizugy.hu/

https://www.facebook.com/vizugy