Csirip Napközis Táborok 3-4.- Gunyeszépítő és Kisháziasszony tábor

0
954

Rendhagyó módon két tábor működött egyszerre. A gunyeszépítőben zömmel fiúk ismerkedtek az – építéssel (gunyesz, bunki, bungi, sátor, kinek hogy tetszik), a háziasszonyképzőben, mint a neve is mondja, leendő háziasszonykák ismerkedtek az ételkészítés alapjaival. Szakavatott mesterek – Stummer Judit építész és Wiedermann Kati művész-tanár – vezetésével a Pierer-ház (Ikszt-ház) udvarán négy hajlékot építettek föl, és rendeztek be a gyerekek. A gunyeszokhoz az anyagot is ők gyűjtötték, nagy körültekintéssel, előtte pedig, mint a jó tervezőhöz illik, maketten készítették el, hogyan is képzelték el az építményeket. Délután pedig agyagoztak, batikoltak, szőttek, bőröztek, festettek, hogy az elkészült sátrakat be is tudják rendezni. Köszönjük Révuti Norbi, Aradi Szilveszter és a többi felnőtt segítségét is!

A rettenetes meleg ellenére a háziasszonyok minden nap elkészítették az ennivalókat – tízórait, ebédet és uzsonnát. Az utolsó nap megnézték, hogyan működik a Patak vendéglő, és fogadást adtak a szülőknek. Délutánonként csemegéket készítettek a kislányok, és még a konyhatündérséggel is megbirkóztak. Ez is hozzátartozik a mindennapokhoz – elmosogattak és eltakarítottak maguk után. A foglalkozásokat Zelei Bori néni és Végvári Györgyi néni vezette, de itt is köszönjük a művelődési ház dolgozóinak – különösen Hutkai Barbarának – a segítségét!

A klasszikus felállás tehát érvényesült: a férfiak gondoskodtak, hogy fedél legyen a fejünk felett, az asszonyok pedig, hogy meglegyen a mindennapi betevő falat. Föl is jegyezték a receptkönyvbe a jelmondatot: Aki szeret, az etet!

A jövő hét sem lesz akármilyen! A csillagjáró táborba az erdő, a mező, a patak és a Duna szerelmeseit várjuk. Ők még íjászkodni is fognak, tutajt építenek, gyógynövényeket ültetnek, kísérleteznek, és a legvégén a szülőkkel együtt éjszakai túrán is részt vesznek. Egy-egy napra is be lehet nevezni, néhány gyereket tudunk még fogadni. Találkozás hétfő reggel 9-kor az Ikszt házban. Táborvezető: Néder Kati.

 

A Gunyeszépítő tábor képei:

 

 

A Kisháziasszony tábor képei:

 

 

A közös táborzáró nap képei: