Ezt biztosan ne csináljuk hétvégén!

0
1065

Számos lehetőség közül választhatunk, hogyan töltsük tartalmasan a hétvégét. Akár elmehetünk Visegrádra, vagy csobbanhatunk egy jót a Dunában, sőt kirándulni is érdemes, hiszen a szaharai hőség már elmúlt. Sokan itthon maradunk, és kertészkedünk, füvet nyírunk, esetleg a jó időt kihasználva elvégezzük a szükséges ház körüli felújításokat, új szaletli építésére szánjuk rá magunkat, vagy éppen kibetonozzuk a kibetonozni valókat. Azonban akármivel is töltjük szabadnapjainkat, egy dolgot soha, de soha, de tényleg semmiképpen se tegyünk.

 

Ne vágjuk el a gázvezetéket!

 

bumm

Az földben néha alattomosan megbúvó gázvezetékek lélektanáról a Katasztrófavédelem a következő tájékoztatást tette közzé:

„Pest megyében az elmúlt napokban, hetekben több esetben kellett hivatásos, önkormányzati, vagy önkéntes tűzoltó egységeknek gázvezeték sérüléséből adódó káreseményeknél beavatkozni. A beavatkozásokra többségében emberi mulasztás nyomán bekövetkező káresemények miatt volt szükség, amik a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek lehettek volna.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gázvezeték sérülése a földmunkagépeken túl egyre nagyobb számban a körültekintés nélkül végzett fűkaszálás, kerítésépítés vagy a talajban maradt gyökérzet eltávolítása során következik be. Az ilyen balesetek mögött legtöbbször az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég, vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet.

Az ilyen hibák, mulasztások komoly következményekkel járnak, hiszen a sérült vezetékből kiáramló gáz rendkívül gyúlékony, robbanásveszélyes, gyakran szükséges a környéken élők kimenekítése. Átlagosan 15-20 embernek kell ilyen eseteknél elhagynia otthonát, a beavatkozás 10-15 tűzoltót és három gépjárművet igényel. A gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása akár 100 ezer forintos plusz kiadást is jelenthet a riasztott tűzoltóság számára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, így a károkozás szankciója súlyosabb esetben akár több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében a munkavégzés (pl. fűnyírás) körültekintőbben zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a területileg illetékes földgázszolgáltatóval. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni.”