Dalostalálkozó Kismaroson

0
898
Közös éneklés a művelődési ház színpadán Fotó: Révuti Norbert

Először 2017-ben, Riener Rezső kántortanító születésének 110. évfordulója tiszteletére szervezett Merész Csaba (ma a Szokolyai Dalárda tagja) kórustalálkozót. Akkor a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola, a Nagymarosi Férfikórus, a Váci Esze Tamás Dalárda, a Váci Labdarózsa Női Kar, valamint a kismarosi rk. templom vegyeskara adott felejthetetlen koncertet a művelődési házban. Az idén, február 15-én ugyanezen a helyszínen a Felsőgödi Munkás Dalkör, a Szokolyai Dalárda és a fentebb már említett Nagymarosi Férfi Kórus töltötte meg dalaival a jelenlévők szívét-lelkét, vendégénekesként pedig a gyönyörű hangú Juhász Orsolya Anna csatlakozott az előadókhoz. A műsor természetesen közös énekléssel ért véget.

Felsőgödi Munkás Dalkör

A dalkört 97 éve alapították, 12 éve Kiss Aliz vezeti. Korábban több kitüntetést vehettek át és főleg jótékonysági rendezvényeken léptek fel.

Szokolyai Dalárda

A Szokolyai Dalárdát 31 éve Grauszmann Ferenc (+) alapította. Főként hazafias dalokat, illetve magyar népdalokat énekelnek, melyeket tangóharmonika kísérettel (Tóth László, Lakati József) színesítenek. Sokat utaznak, koncerteznek Felvidéken, Erdélyben és Partiumban.

Nagymarosi Férfi Kórus

A kórust 1904-ben alapították. 1931-ben a Margitszigeten megrendezett Országos Férfikórus Találkozón 1. helyezést értek el, valamint a legszebb magyar kiejtésű, német ajkú falunak járó dicséretben részesültek. Dalaikkal bejárták a fél világot.

Az énekkart immár 12 esztendeje Juhász Orsolya Anna vezeti. Bartók, Kodály, Bárdos Lajos művei, magyar népdalok, operák és klasszikus darabok szerepelnek a repertoárjukban. A műsorban Illéssyi Miklós működött közre zongorán.

Vendégénekes: Juhász Orsolya Anna

Juhász Orsolya Anna a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult karvezetést. Kismaroson két, Valentin napra való dalt énekelt el, melyek először az 1930-as években hangzottak el.

A kórustalálkozó támogatói:

Rapolder Ágnes, Csadó Klaudia, Szalajka IKSZT Szokolya, Stedra Csaba, a Patak vendéglő, a Sisa Pékség, Stedra Bence, Stedra Sándor, a Szokolyai Polgármesteri Hivatal, a Kismarosi Polgármesteri Hivatal, valamint a Kismarosi Művelődési Ház .

Nagy köszönet Merész Csabának a kiváló szervezésért !

A Szokolyai Dalárdát legközelebb szintén Kismaroson, a nemzeti összetartozás napja alkalmából hallgathatjuk meg.

Fotók: Révuti Norbert