A gyűlések hetén vagyunk túl: fórumot tartott a polgármester a településrendezési eszközök korrekciórájól, közmeghallgatás lett belőle. Összeült a Zöld Híd Társulási Tanácsa, kiderült, hogy sokszorosára drágul a zöldhulladékos zsák. Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság is Szobon, a vízügy képviselője sötét képet vázolt az árterek kijelölése kapcsán. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó heti közéleti összefoglalója. 

(H)ÉSSZEL ÉL AZ EMBER – KÖZMEGHALLGATÁS LETT A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI FÓRUMBÓL

Politikus és pap: mind a kettő szimbólumokban beszél, pedig sokszor Gordiusz módszere hatékonyabb. Máskor viszont mindkettőnek meggyűlik a baja az egyszerű, de alapvető fogalmak magyarázatával is. Könnyen érthetően és röviden például elég nehéz összefoglalni, hogy mik azok a “településrendezési eszközök” és hogy kapcsolódik ehhez a Helyi Építési Szabályzat. Ez a mostani fórumon sem sikerült, így lehet, hogy az ide látogatók inkább közmeghallgatásként tekintettek a hétfői eseményre, az esetek nagy része ugyanis nehezen kapcsolható a meghirdetett témához. 

Szó esett például a Csend utca pormentesítéséről, arról hogy mikor lesz Börzsönyliget csatornázva (ha ez egyáltalán ésszerűen megoldható), az elhanyagolt, elgazosodott, gazdátlan telkekkel kapcsolatos intézkedési lehetőségekről: itt beültetési, de akár beépítési kötelezettség is kiszabható. 

Előjött árvízzel és védekezéssel kapcsolatos aggodalom is, de Neubauer Rudolf polgármester védelmi bizottsági ülésről adott tájékoztatójából gyorsan kiderült, hogy egyelőre nem a víztől kell tartania a tulajdonosoknak, hanem a mértékadó árvízszint állami újraszabályozásáról. Erről hosszabban a Helyi Védelmi Bizottság üléséről szóló bekezdésben olvashatnak.  

A fórumon információt kértek még egy papíron dupla széles, valójában keskeny utca, a Folyondár jövőbeni sorsáról és arról is, hogy tényleg tervezi-e az önkormányzat (és ha igen, mikor) összekötni a Liget és a Liliom utcát az épülő bölcsőde mögött. A polgármester és a jelenlévő képviselők szerint is mindenképpen kezdeni kell valamit a Liget utca forgalmával. Erre több megoldás is kínálkozik, ezek közül az egyik a két utca összekötése. Kész tervek nincsenek, de a lehetősége él – már 2004 óta. 

Ezeken túl telektúlhasználati kérdés, földhivatali korrekció, a Béres árok melletti út járhatóvá tétele, a Mátyás király utca (Tábor utca) sövényeinek visszatelepítése és az épülő iskolával kapcsolatos észrevételek merültek fel. 

Az iskola ügyével kapcsolatban szinte minden jelenlévőnek volt véleménye, ezért ebben a témában több fórumra is ígéretet kaptak a jelenlévők.

Ami azonban aktuálisabb: ezen a linken elérhető az éppen kiigazítás alatt lévő szabályozás, amellyel kapcsolatban észrevételeket hivatalosan továbbra is FEBRUÁR 26-ig lehet tenni. A fórumon Poldauf Gábor képviselő ennek a határidőnek a meghosszabbítását kérte, hogy kiderüljön minden probléma és ne kelljen évente hozzányúlni a rendezési tervhez. 

Kismaros szelvénytérképe

(Amúgy a településrendezési eszközök a település ingatlanjait és azok besorolását (mi út, mi szántó, mi és hogyan, vagy hogyan nem építési telek a faluban), vagyis a föld besorolását szabályozzák, amin taposunk. A Helyi Építési Szabályzat erre épülve arról szól, hogy arra, amin taposunk milyen épületet és hogyan építhetünk vagy alakíthatunk át.)

ÖSSZEÜLT A HELYI VÉDELMI BIZOTTSÁG

Évi rendes ülését tartotta a régió védelmi bizottsága is Szobon. Triggertéma lehetett volna a koronavírusról szóló beszámoló, de Dr. Győri Csilla tiszti főorvos szerint ez jelenleg inkább pánikot keltő, mint valós veszély. A helyzet mostanra némileg módosult, a WHO pénteken már úgy látta, egyre nehezebb féken tartani a fertőzést. Észak-Olaszországban hat halottja van a tüdőgyulladást okozó vírusnak, karantént vezettek be, de az Egészségügyi Világszervezet szerint a legaggasztóbb a semmiből előtűnő iráni, több gócpontos fertőzéshullám. Pest megyének van kész terve az esetlegesen felbukkanó fertőzések kezelésére. 

A vízügy munkatársa a legutóbbi áradással kapcsolatban az ülésen elmondta, hogy hat napra előre lehet tervezni egy áradásban, négy nap mértékadó. 

Az aktuális ár- és belvíz helyzet: február elején levonult a Dunán egy árhullám, ez Nagymarosnál 400 cm felett tetőzött, de az első fokú árvízvédelmi készültséget elrendelő szint alatt maradt. Jelenleg 170 cm a vízállás szintje Nagymaroson. A Vízügy is a Hydroinfo-t használja előrejelzési adatforrásnak. Gyakorlatilag hat napra lehet tervezni az előrejelzéssel, ebből négy nap a mértékadó. 

Magyarország árvízi elöntési térképe (egy százalékos valószínűségű) forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Ennél is fontosabb információ volt azonban, hogy újraindul a korábban felfüggesztett vizsgálat a mértékadó árvízszinttel kapcsolatban. Taliga Péter Krisztián vízügyi  szakaszmérnök úgy fogalmazott, hogy a kockázat alapú védelem felé tolódik az állami védekezés. Röviden: ha a víz kevesebb kárt okoz, mint a védekezés költsége, például a védmű kiépítése, akkor inkább a kártérítés felé hajlik az állam. Ez értelmezhető úgy is, hogy újabb területeket vonnak ártéri besorolásba és kártalanítják az érintett telektulajdonosokat. 

A közút képviselőjétől elhangzott, hogy márciusig marad a készültség a téli útüzemeltetésben, a 4200 tonna só fele fogyott el eddig a közút által kezelt 450 kilométeres szakaszon. Az időjárás amúgy az utak szempontjából a legrosszabb: éjjel fagy, nappal olvad, ez pusztítja leginkább a burkolatot. 

Még egy érdekesség: egyetlen nyerges vontató egyszeri áthaladása annyit rombol az úton, mint amennyit tízezer(!) személyautó. 

CSAK A DRÁGULÁS BIZTOS: ÜLÉSEZETT A ZÖLD HÍD TÁRSULÁSI TANÁCSA

Drágul a zöldhulladékos zsák, méghozzá nem is kicsit. Egyelőre nincs pontos kalkuláció, de a Társulás vezetése arról tájékoztatta a jelen lévő polgármestereket, hogy VALÓBAN lebomló, nem mikroműanyagokra széteső zsákokat vezet be idéntől. Még nem döntöttek a beszállítóról, de az ajánlatok alapján az látszik, hogy hatszor-hétszer annyiba kerülhet majd a zöldhulladékos zsák. Az a szabály azonban nem változik, hogy zsák nélkül is elviszik a kötegelt zöld hulladékot (gallyat, nyesedéket) – 2 köbméterig 

A kormány klímavédelmi akcióterve is szóba került, hiszen ebben az illegális hulladéklerakók felszámolása is hangsúlyos. Egyelőre azonban semmit nem tudni ennek a módjáról, a jelenlévő országgyűlési képviselő, Vécsey László sem tudott pontosat mondani. Beszédes, hogy a magyar állam vásárlási utalványokért hirdetett pályázatot egyetemistáknak, amely “az ismétlődő lerakások megakadályozását előmozdító szankciók és eszközök rendszerének témakörét vizsgálja”. Az illegális hulladéklerakók felszámolása a bejelentés szerint júliusban indul. 

A Hulladékvadász alkalmazás ezek felderítésében sokat segít, állítólag a Zöld Híd és a hulladékvadász portál között majdnem fél éve egy pilot projekt zajlik, amelyben a polgári bejelentésekre is alapoznak. Ehhez az Androidos applikáció itt, iOS-re pedig itt található.

Használják, ha szemétkupacot, vagy illegális szemétlerakodást látnak!